Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин обеща Москва да отговори на навлизането на украински сили на руска територия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин обеща Москва да отговори на навлизането на украински сили на руска територия. В момента той ръководи заседание, посветено на трансграничната операция.

Според Путин, Украйна се опитва да подкопае руската стабилност с нахлуването си в южната част на страната, но няма да успее.

"Загубите на украинските въоръжени сили се увеличават драматично за тях, включително сред най-боеспособните части - части, които врагът прехвърля към нашата граница", каза Путин по време на среща с висши служители на службите за сигурност и областни губернатори.

"Врагът със сигурност ще получи достоен отговор и всички цели, които стоят пред нас, без съмнение ще бъдат постигнати", подчерта той.

Два руски региона, граничещи с Украйна, наредиха евакуация. Властите в района на Курск разширяват зоната за евакуация, а от съседната Белгородска област съобщиха, че евакуират граничния си район Краснояружки.

Междувременно, и Украйна, и Русия потвърдиха, че пожарът в най-голямата атомна електроцентрала в Европа - АЕЦ "Запорожие" - е напълно изгасен.

Според Международната агенция за атомна енергия, която разполага с екип от експерти в централата, пожарът не е оказал влияние върху ядрената безопасност. Ръководителят на руската държавна компания за ядрена енергия "Росатом" заяви, че охладителната кула в Запорожката атомна централа може да се наложи да бъде заменена заради щетите от огъня.

Над 80 хиляди жители на граничните с Украйна руски райони са призовани да се евакуират заради най-голямото навлизане на чужда армия в Русия след Втората световна война. Заради нападението срещу Курска област са изведени 76 000 души.

"Заради здравето и сигурността на нашето население започваме да преместваме хората", обяви губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков.

В Москва се организират пунктове за събиране на хуманитарна помощ за бежанците. Министерството на извънредните ситуации на Русия съобщи, че над 44 000 жители на района на Курск са подали молби за финансова помощ.

Министерството на отбраната на Русия заяви в понеделник, че неговите системи за противовъздушна отбрана са унищожили 18 украински дрона - включително 11 над района на Курск.

Високопоставен украински служител по сигурността каза пред Фрас прес, че "целта е да се разтегнат позициите на врага, да се нанесат максимални загуби и да се дестабилизира ситуацията в Русия, тъй като те не са в състояние да защитят собствената си граница". Според него хиляди украински войници са участвали в операцията.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна