Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава борбата с пожарите - Славянка и Влахина планина, Алино, Вършец

Снимка: ЮЗДП

Мащабна акция по овладяване на пожара в планината Славянка се провежда на гръцка територия, потвърдиха нашите огнеборци, които  близо месец са на граничната бразда  и успяха да овладеят пожара  на наша територия. 
Няма опасност пожарът в Република Северна Македония, който се възобнови във Влахина планина, да се прехвърли у нас. 
Същевременно нов горски пожар избухна над самоковското село Алино и има опасност да стигне до къщите на хората. 
Ситуацията с пожара в граничната с Гърция планина Славянка е под контрол. 

90 наши служители от горските стопанства, пожарните служби и военнослужещи  продължават да изграждат  просеки и да гасят тлеещи огнища, като вчера следобед спряха ново прехвърляне на огъня от Гърция към България. 
Днес гръцките власти провеждат мащабна акция, като с тежки машини разчистват граничната зона. Очаква се включване и на летателна техника, след като по Европейския механизъм за гражданска защита  в Гърция  пристигнаха самолети от Франция.

Няма опасност големият пожар в Република Северна Македония, който вчера  се възобнови в района на община Пехчево и застраши населени места, да стигне до нашата граница. 

Въпреки това служители на горските стопанства  и пожарните служби от Благоевград и Симитли са на място и изграждат защитни линии.

Към 10:00 днес часа голям пожар избухна и на територията на Държавното горско стопанство Самоков.

Огънят, засегнал над 300 декара иглолистна гора и млади насаждения, бързо се разпространява към село Алино. На мястото на пожара са изпратени пет автомобила и 16 служители на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", които заедно с екипи от горското стопанство, общински служители и доброволци се опитват да ограничат огнената стихия.

Няма опасност за населените места, които са в близост до пожара в района на Самоков, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". 

На 20 метра от къщите е спрян пожарът край самоковското село Алино, каза за БНР Иван Терзийски от местните доброволци, които помагат за потушаването на пламъците. 

"На 20 метра от къщите на Алино е спрял огънят засега. Върхов е пожарът, (като се разпространява и) минава ту върхов, ту по тревата, почти няма спиране като тръгне...

Вятърът дано обърне малко посоката и дано да е обратна на селото.(...) Много къщи са без хора... Не мога да ви кажа какво ще стане.(...) Надяваме се вятърът да е обратно на селото", разказа Терзийски. 

Пожарът в Стара планина над Вършец е локализиран, борбата огъня продължава.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна