Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вино Сокай и жива бира с чубрица в Трявна

Снимка: pixabay

Трявна предлага удоволствия и изкушения, които се простират далеч извън клишето на културния туризъм на малкия възрожденски град. 

Тук можете да опитате специална селекция вино, произведено в Трявна и специална бира, направена в Трявна. Виното има серия Сокай, посветена на уникалния  женски накит, заради който тревненки са ходели с високо и гордо  вдигната глава, а бирата има вид, който е с чубрица

"Всичко започва през 2019 година, след това се създава зоокът и останалата част от комплекса, като разказа за "Пътувай с "Хоризонт" Мария Михова, управител на комплекс за производство на вино. 

Хората искат да опитат от местното вино, ние участваме на различни събития на национално и международно вино, винарната е малка и бутикова, и така искаме да си остане - да ни разпознават, но да не навлизаме масово в големите вериги магазини, каза още Михова. 

А в центъра на Трявна се прави българо-белгийска бира. Преде години белгийски бизнесмен, започва да стори къщи в съседно село. Той представя идеята на тогавашния кмет на Трявна, разказа за "Пътувай с "Хоризонт" Елена Димитрова, управител на комплекса за бира. 

"Прави се чистият вид на бирата - вода, хмел, малц и мая. Това се смесва по технология, вари се, тече ферментация и се произвежда бира и целият процес може да се гледа от хората през панорамен прозорец. Това е т.нар. жива бира - в няма добавки, не се бутилира, сподели Димитрова. 

Белгиецът много хареса нашата чубрица и той реши да се добави в тъмната бира тази наша традиционна българска подправка - тома е по негова рецепта, много е интересен привкус, допълни Димитрова. 



Още по темата в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна