Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордни 436 кг хероин бяха заловени на фериботното пристанище в Бургас

3
Снимка: Даниела Костадинова

Рекордно количество 436 кг хероин на стойност 70 млн. лв. откриха митнически служители в товарно ремарке пристигнало от Батуми на фериботното пристанище в Бургас. Товарното ремарке е с казахстанска регистрация. Тръгнало е от Киргизстан до пристанището в гръцкия град Александруполис.

По случая няма задържани. Образувано е досъдебно производство за контрабанда на високорисково наркотично вещество.

По документи в товарното ремарке е имало 4 машини за полагане на кабели. На митническите служители е направило впечатление необичайно дългия престой на ремаркето без митническо направление. При извършването на рентгенов контрол те установяват интервенции по конструкцията на машините, обясни началникът на сектор "Борба с наркотрафика" към Централно митническо управление на Агенция "Митници" Иван Соколов:

"Направихме контролни пробивания, при които веднага се появи наличието на кафяво прахообразно вещество, което даде индикация с полеви тест за хероин. Явно в металните конструкции имаше тайници от затворен тип и се наложи направени разрези по конструкцията, при което бяха установени във всяка една от носещите греди плексигласови кутии, в които бяха поставени пакетите с хероин. Това всъщност най- вероятно са "бутафорни машини".

Стефан Бакалов, началник на отдел "Борба с наркотрафика", коментира пътя на наркотика:

"Става въпрос за трафик на хероин по така наречения "кавказки път". Това е един от традиционните случаи на трафикиране на хероин към Западна Европа".

След 2008 г., когато в Бургас е разкрита контрабанда на 375 кг хероин, това е новото рекордно количество открито от този наркотик, каза административният ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас - Георги Чинев:

"Това е рекордно най-голямото количество наркотични вещества, залавяно на територията на Бургас".



По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна