Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изключително висок риск от чума по дребните преживни животни в общините Елхово и Болярово

Снимка: БТА

Рискът от разпространение на чума по дребните преживни животни в крайграничните общини Елхово и Болярово е изключително висок, отчитат ветеринарните специалисти в Ямболска област. През 2018 г. в района бяха унищожени над 3300 овце и кози.

В Турция, за разлика от Гърция и Румъния, няма официално обявени огнища  на чума по дребните преживни животни, но вероятността заболяването да е разпространено и там е много голяма, стана ясно по време на проведеното заседание на областната епизоотична комисия в Ямбол. Близо 65 км е границата на областта с Турция, като най-застрашени са животните, отглеждани в 7 населени места, уточни д-р Стоян Колев  от  Дирекцията по безопасност на храните в Ямбол:

"За община Болярово това са Странджа, Крайново Воден и Шарково. За община Елхово са селата Голям дервент, Вълча поляна и Лесово".

В тях вече са започнали клинични прегледни на животните .

"С цел да имаме ясна клинична картина, като всички прегледи ще се бъдат документирани с чик – лист и въведени в системата", посочи д-р Колев.

Движението на животни се контролира и от полицията.

"И имаме сигнали за нерегламентиран превоз на овце и кози. Калайджии ги разнасят без документи,  без ушна идентификация", каза още д-р Стоян Колев.

До края на седмицата предстоят епизоотични комисии във всички общини, започва и информационна кампания сред фермерите.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна