Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силите на Киев контролират 1000 кв. километра руска територия

Президентът на Украйна Володомир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският главнокомандващ заяви, че силите на Киев контролират 1000 кв. км руска територия. Олександър Сирски каза, че Украйна продължава да "провежда настъпателна операция в района на Курск" седем дни след началото й. Това е най-дълбокото трансгранично настъпление на Киев, откакто Москва започна пълномащабната си война срещу Украйна през февруари 2022 г.

Операцията, която украинската армия започна на 6 август в руската Курска област, цели защита на североизточните украински земи, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, след като изслуша доклад на главнокомандващия Олександър Сирски.

Ген. Сирски докладва, че контролираме 1000 кв. километра в Курска област. Това са райони, от които руската армия нанасяше удари по нашата Сумска област. От 1 юни досега имаше почти 2100 обстрела. За това нашата операция е въпрос за сигурността на Украйна. Прочистване на граничните райони от руски войски, каза украинският президент.

Зеленски каза още, че Москва трябва да бъде принудена да сключи мир и че войната се връща обратно в Русия след опита ѝ да я пренесе в други страни.

По-рано руският лидер Владимир Путин определи офанзивата като "голяма провокация" и нареди на руските сили да "изритат врага от територията на страната". Путин изтъкна, че украинското нахлуване в Курск няма да отклони Русия от целите й.

Темповете на настъпателните операции на руските въоръжени сили не само не се понижиха, а напротив – увеличиха се. Увеличиха се 1,5 пъти. По цялата линия на бойно съприкосновение нашите войски се придвижват напред. Броят на желаещите да сключат договор с Министерството на отбраната за военна служба се увеличи през последните дни, посочи Путин.

Руският президент допълни, че украинската инвазия в Курска област е опит да бъде спряно руското настъпление в Донбас и да бъде подкопана стабилността на Русия, но подчерта, че "той няма да е успешен".

Губернаторът на Курска област Алексей Смирнов заяви, че украинските сили са поели контрола над 28 населени места в Курска област. Десетки хиляди са евакуираните хора и от двете страни на границата.

Междувременно руското министерство на отбраната съобщи, че руските войски са напреднали в Донбас и вече са на 15 километра от украинския град Покровск, въпреки бойните действия край Курск. Градът е важен за снабдяването на украинската армия в Донецка област.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени