Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добра реколта от странджански манов мед, пчеларите запазват цените

Откриването на музей и лаборатория в Царево ще се отрази добре на бранша и туризма

Снимка: Фейсбук, община Царево

Добра реколта от странджански манов мед отчитат пчелари тази година. Продажбите са на цените от миналата година и няма да се повишават, казват в бранша. Оттам се надяват да продадат добитите количества и да се отвори пазарът в чужбина. 

В Странджа по-добра реколта отчитат както на обикновения манов мед, така и на защитената марка.

"Успяхме да направим едно добро вадене около 10-12 кг. от кошер. Второто вадене бе около 5-6 до 10 кг в зависимост от това къде се намира пчелинът", каза председателят на пчеларско сдружение "Странджански манов мед" Манол Тодоров. Той обясни, че ново вадене няма да има заради високите температури.


Буркан от 740 грама странджански манов мед със сертификат за защитено наименование за произход се продава за 20 лева. Същото количество в класическия му вариант е 15-16 лева. От него обаче има останали количества от миналата година. Това става на фона на огромен внос на мед от чужбина, казва Тодоров и прогнозира:

"В близките един-два месеца считам, че пазарът на мановия мед ще се раздвижи. Смятам, че медът от био и защитеното наименование за произход ще бъде реализиран, както и останалото количество също би трябвало да бъде реализирано".

За да се отпуши пазарът от бранша настояват да се промени наредба №26 и да се даде възможност на пчеларите със защитено наименование за произход свободно да търгуват в страни-членки на ЕС и трети страни.


Разкриването на музей и лаборатория на странджанския манов мед в Царево ще се отрази добре на бранша и на туризма в региона, считат в гилдията. От там вече са предприели стъпки по регистрация на втори продукт в ЕС – странджански цветен пчелен прашец.

"Някой ден ще регистрираме и прашецът като защитена марка и тогава туристите от цял свят ще идват в Царево, за да видят, да дегустират и да си закупят един истински продукт. Целта е да се изследва от една страна медът на място, от друга страна да привлечем повече хора, които да дойдат в Царево и да видят електропроводимостта, полените", подчертава  Тодоров.

Предвижда се музейната експозиция за пчеларството и мановия мед да бъде в Общинския исторически музей. Научната лаборатория пък ще изследва ползите от мановия мед на територията на общината. Разкриването им е по договор, подписан от кмета Марин Киров и ръководителят на Центъра за върхови постижения "Наследство.бг" към СУ "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев.

Повече чуйте в интервюто с Манол Тодоров в звуковия файл:
По публикацията работи: Нина Рангелова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени