Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият министър на икономиката Даниела Везиева заяви, че би приела покана за среща с Горица Грънчарова-Кожарева

Депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и БСП отрекоха да са търсени за консултации от Горица Грънчарова-Кожарева

Горица Грънчарова-Кожарева
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Вече четвърти ден продължават консултациите, които номинираната за служебен министър- председател Горица Грънчарова Кожарева прави с потенциални членове на бъдещия си кабинет. 

Как протичат разговорите и ясни ли са вече някои от имената на бъдещите министри

Разговорите на Горица Грънчарова-Кожарева се провеждат в парламента, но не са публични и затова засега няма яснота  кои са поканени и между кого е изборът.

До този момент единственото сигурно име е на настоящия финансов министър Людмила Петкова, която вчера потвърди, че ще запази поста си.
От БНТ съобщиха, че бившият външен министър във втория служебен кабинет на Гълъб Донов - Иван Кондов,  се е срещнал с Грънчарова-Кожарева и е дал съгласие да се завърне на този пост.

Част от министрите в настоящето служебно правителство също дадоха заявки, че са готови да работят и в бъдещото.

При определени условия Даниела Везиева, която беше министър на икономиката в служебните кабинети на Стефан Янев, също би приела подобна покана, каза тя на излизане от НС, където участва в кръгла маса по демографската политика:

"Зависи от това какви ще са условията, при които ще бъда поканена - смисъл такъв какво се очаква да се свърши, ясни критерии, ясен план за тези четири месеца или три, в които трябва да се свърши каквато и да е работа.

Защото ние се намираме в дългосрочна политическа криза. Само провеждането на честни избори не е основният им приоритет на служебните кабинети, както виждаме.

Г-жа Грънчарова е експерт, отбеляза Везиева, а на въпрос дали би могла да работи с нея отговори: "По принцип всеки би могъл да работи с всеки, стига да има ясни правила и критерии за това".

Депутати от парламентарните групи на ГЕРБ СДС, ПП-ДБ и БСП отрекоха да са търсени за консултации от номинираната за служебен министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева при определяне на състава на бъдещия кабинет.

Не стана ясно и дали биха се отзовали на подобна покана. Ето как отговориха Анна Александрова от ГЕРБ, Елисавета Белобрадова от ПП-ДБ и Иван Ченчев от БСП:

"Не мога да ви кажа, не съм информирана, не участвам в този екип", отбеляза Александрова.

"Нямам изобщо подобна информация да се е случило подобно нещо. Това е обект на коментар вътре в парламентарната група, ние тепърва предстои да обсъждаме в парламентарната група каквото и да било, свързано с политическата обстановка в момента", каза Белобрадова.

"Не мога да ви кажа. Мен лично не ме е търсила пък и не знам някой от колегите", посочи Ченчев.

В кулоарите на парламента зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Байрям Байрям изрази увереност, че Горица Грънчарова-Кожарева ще се справи със задачата да формира служебен кабинет.

Съпартийката му Искра Михайлова заяви, че няма информация Грънчарова-Кожарева да е консултирала с ДПС имената на бъдещите министри. 

Кастингът за министри продължава. Следващия вторник се очаква членовете на служебния кабинет да се закълнат пред депутатите.
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени