Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цанко Цанков се подготвя за историческо плуване в река Дунав

Цанко Цанков
Снимка: Личен архив

За историческо плуване във водите на река Дунав се подготвя световния шампион Цанко Цанков, който днес навършва 37 години. В началото на септември той ще преплува 100 км. по реката между Видин и Козлодуй. За пръв път той ще плува в сладководни води и не скри, че това има своите особености.

 "На първо място заради сладката вода тялото има различна плаваемост. Там няма големи вълни и силни течения, ще използваме самото течение на реката, което в тази част на годината е около 4 км. в час. Много ще разчитам и на водещата лодка, тъй като от тях зависи да ме водят по най-добрия маршрут", каза Цанков.

Подадени са всички документи към граничните власти, тъй като не бива да се преминава в румънска територия. Очаква се на 6-ти септември Цанков и екипът му да стигнат кораба Радецки.

Другото голямо предизвикателство, което му предстои до края на годината е протокът Молокай, който е най-дългият плувен маратон, част от най-трудните в света с дистанция от малко над 60 км. в Тихия океан. В началото на ноември Цанков заминава за щатите, за да се справи и с това предизвикателство.

За 2025-та той е планирал да преплува протока Ламанш, северния канал между Великобритания и Ирландия, както и протока Цагуро в Япония.

Повече чуйте в звуковия файл:

По публикацията работи: Калина Енчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени