Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия все още изпомпва природен газ за Европа през военната зона в Украйна

Снимка: pixabay

Русия все още изпомпва природен газ за Европа през военната зона в Украйна, съобщава Ройтерс. Тръбопроводът от съветската епоха Уренгой-Помари-Ужгород доставя газ от Западен Сибир през Суджа в руската Курска област. След това горивото тече през Украйна в посока Словакия. В Словакия газопроводът е разделен - единият клон отива към Чехия, другият към Австрия. Основните купувачи на газ са Унгария, Словакия и Австрия.

Около 14,65 милиарда кубически метра газ са били доставени през Суджа през 2023 г., или около половината от руския износ на природен газ за Европа. Потреблението на газ в ЕС е спаднало до 295 милиарда кубични метра през 2023 г.

Суджа, точно над границата с Украйна, в момента е център на интензивни битки между украинските и руските сили. Не е ясно кой контролира града. Газоизмервателната точка на руския енергиен гигант "Газпром" се намира на няколко километра от града, по-близо до руско-украинската граница.

Русия доставяше малко под половината от газа на Европейския съюз преди войната в Украйна през 2022 г. Но Европа се отказа от руския газ, а все още необяснимите атаки срещу газопровода "Северен поток" също намалиха руските доставки.

Междувременно Съединените щати увеличиха своя дял от газовия пазар на ЕС, както и Норвегия. Други доставчици са страни от Северна Африка, Великобритания и Катар. Никой не е поел отговорност за взривовете на "Северен поток" през септември 2022 г., които избухнаха край датския остров Борнхолм и скъсаха три от четирите линии на системата, която доставя руски газ за Европа. Русия твърди, че САЩ и Великобритания стоят зад взривовете, но не е представила доказателства. New York Times и The Washington Post съобщиха, че Украйна, която многократно отрече да е замесена, стои зад атаката.

Около половината от руския износ на природен газ за Европа минава през Украйна. "Газпром", който държи около 16% от световните газови запаси и дава работа на близо половин милион души, някога е бил една от най-мощните корпоративни империи в Русия - толкова мощен, че е известен като "държава в държавата". Той обаче изпадна в тежки времена поради загубата на европейския газов пазар. Компанията се срина до нетна загуба от 629 милиарда рубли през 2023 г., първата й годишна загуба от повече от 20 години, на фона на намаляващата търговия с газ с Европа, някога неин основен пазар за продажби.

Украйна, някога неразделна част от Съветския съюз, също печели от транзита. През декември 2019 г. Москва и Киев подписаха дългосрочно петгодишно споразумение за транзит на руски газ през Украйна. Споразумението за транзит на руски газ за Европа през Украйна изтича през 2024 г. и Киев заяви, че няма намерение да го удължава или да сключва нова сделка.

Русия е готова да продължи доставките на газ за Европа през Украйна след изтичането на настоящото споразумение, съобщиха руските държавни информационни агенции миналия месец, като се позоваха на вицепремиера Александър Новак.

Единственият друг действащ тръбопроводен маршрут към Европа е "Турски поток" под Черно море.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени