Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чергов напуска шефския пост в Пловдив, МВР министърът поиска още три оставки

| обновено на 13.08.24 в 15:03
Снимка: Радио Пловдив, Даниела Добрева

Една подадена и три поискани оставки – това е резултатът от посещението на вътрешния министър Калин Стоянов в областната дирекция на МВР-Пловдив след като вчера 7- годишно дете застреля баща си Николай Филипов, който е полицески инструктор по стрелба в сградата на специалните сили. 

Стоянов заяви, че оттегля искането си за оставка на директора Георги Чергов, но той по морални причини е подал заявление за преместване на друго място в системата. Поискани са оставките на шефовете на Охранителна полиция - комисар Костадин Спасов, на сектор Специални тактически действия - Радослав Начев и на Специализираните полицейски сили (СПС) - Иван Елшишки.

Това е крайно тежък и нелеп инцидент, каза Стоянов и бе категоричен, че  е недопустимо дете да влиза в базата на Специалните сили. Той обясни, че оръжията на полицаите трябва да са в кобура или в касата. "Друго място няма", каза министърът. "Малките компромиси водят до големи проблеми", коментира Георги Чергов, който със заявлението си за преместване поема моралната отговорност за случилото се. Оценката на Калин Стоянов е, че след назначаването на Чергов дейността на МВР в Пловдив и региона се е подобрила. 

С майката, която е опитен служител в областната дирекция на МВР, работи психолог.

Вътрешният министър обясни, че вчера сутринта полицаите са имали планирано обучение, като по-късно Филипов взел детето си, което е на 7 години, и го завел в сградата на Специализираните полицейски сили в града. Детето е било в помещението, в което полицаите се преобличат. 

Там, вероятно в шкафче, е бил пистолетът. Детето и полицаят са били сами в помещението, не е имало други хора, каза Стоянов и посочи, че останалите полицаи само са чули изстрел, а когато отишли в съблекалнята, заварили детето с пистолет в ръцете, а мъжът бил прострелян. 

Има много въпроси - как дете на седем години се намира в едно от специализираните звена и как в ръцете му е имало пистолет. Въпрос на установяване е дали се е случвало и друг път детето да бъде в това поделение на МВР, каза Стоянов.


По публикацията работи: Марин Данев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени