Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Временно спират строежа до бл. 18 в ж.к. "Зона Б-5"

Снимка: Надежда Герова

Протестни действия, скандиране и гражданско несъгласие частично блокираха движението в понеделник на улица „Охридско езеро“ в жилищния квартал „Зона Б-5“. Причината – притеснение и недоволство от страна на жителите от блок 18. По думите им зелената площ срещу жилищната сграда е изкупена от частен инвеститор, като е предвидено на мястото да се извърши строеж.

Страхът на Дияна Шейтанова, жител на блок 18, се дължи на факта, че почвите в квартала са с блатист характер – нещо, което застрашава сградите и улиците от потъване, а според нея и съгражданите ѝ, строежът на пореден блок върху подобен тип подпочвени води може да бъде пагубен както за новата сграда, така и за собствените им жилища в непосредствена близост.

Оказва се, през годините на мястото е имало идеи за строеж на паркинг за тежкотоварни автомобили и търговски помещения, а последните сведения сочат разрешение за строеж от изминалата 2023 г. на сграда със смесена употреба – между 5 и 6 етажа, от които в основата търговски обекти с комбинация от жилищни апартаменти. Живущите в блок 18 отхвърлят възможността за подобен тип строеж.

На мястото на протеста присъства и кмета на район „Възраждане“ Станислав Илиев, според когото няма нужда от гражданско притеснение, тъй като представители на Столичния общински съвет са се срещнали с частния инвеститор, с цел временно прекратяване на строителните дейности на зелената площ.

Крайното решение ще стане известно на 13 септември 2024 г.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени