Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран е склонен да смекчи отмъщението си срещу Израел, ако в Газа бъде постигнато примирие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иран отхвърли публично призива от Европа за сдържаност, но е склонен да смекчи отмъщението си за убийството на Исмаил Хания, ако в Газа бъде постигнато примирие, твърди Ройтерс.

През последните дни Съединените щати и съюзниците им са ангажирани в интензивни дипломатически преговори, за да предотвратят ирански удар по Израел и по-голяма война в Близкия изток, информира агенцията.

Говорител на иранското външно министерство отговори на призива от Франция, Великобритания и Германия с критика към тези три държави, че толерират действията на израелците в палестинските земи.

И днес израелската авиация нанесе удари по редица места в Ивицата Газа, които удари струваха живота на най-малко 19 палестинци, а командването се похвали, че е разрушила структури на "Хамас" в южния град Хан Юнис.

Според източници на Ройтерс - трима високопоставени ирански служители, пожелали анонимност, зад кулисите Техеран не е толкова неотстъпчив. Отмъщение за убийството на ръководителя на "Хамас" - Хания, извършено насред Техеран в нарушение на иракския суверенитет, ще има, но той може да бъдат по-малко и символично, ако огънят в Газа спре и иранците бъдат допуснати до преговорите по окончателните условия.

Преговори са предвидени за този четвъртък с участието на посредниците от Катар, Египет и Съединените щати. Израелското правителство се съгласи да участва, въпреки че днес крайнодесните от управляващата коалиция, начело с Итамар Бен-Гвир, отново предупредиха срещу всякакъв компромис.

От "Хамас" обаче отказват участие в преговорите и настояват Израел да изпълни плана, предложен още през май от американския президент Джо Байдън, а в късния следобед днес въоръженото крило на организацията изстреля две ракети срещу Тел Авив, но без да успее да нанесе поражения.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени