Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия продължава граничния контрол и в Шенгенската зона, за да ограничи миграционния наплив

Снимка: Нанси Файзер / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският министър на вътрешните работи Нанси Фейзер обяви, че Германия ще продължи да осъществява граничен контрол и в рамките на Шенгенското пространство, за да ограничи миграционния наплив. Срещу това протестира Зелената партия.

В публично писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен политици от Зелената партия се оплакват от продължаващия контрол на Германия на няколко гранични пункта. Те смятат, че те са в нарушение на Шенгенското споразумение.

Германското правителство обяви, че продължава временния контрол, наложен по време на Олимпиадата, за да постигне напредък в ограничаването на незаконната миграция.

Зелените се опасяват, че повторното въвеждане на граничен контрол може да застраши Шенгенското споразумение.

"Пишем Ви днес със загриженост относно стационарния граничен контрол, въведен от Федералното министерство на вътрешните работи с Полша, Чешката република, Австрия и Швейцария", се казва в писмото, както съобщават германските медии.

След края на Европейското първенство по футбол и Олимпийските игри стационарният граничен контрол също трябва да бъде прекратен, продължава писмото.

Федералният министър на вътрешните работи Нанси Файзер въведе стационарен контрол на границите с Чешката република, Полша и Швейцария през октомври миналата година поради увеличаването на броя на незаконните преминавания на границата. От 2015 г. насам вече са въведени проверки на границата с Австрия.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени