Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огънят в Славянка е заграден, ще трябва поне седмица, за да бъде да бъде напълно потушен

Снимка: БТА

Пожарът в планината Славянка е локализиран и от двете страни на границата, но ще е необходима поне още седмица до пълното му потушаване. 

Хеликоптер и самолети  се включиха в гасенето на другия голям пожар в Република Северна Македония, който е на няколко километра от границата с България, но опасност от разрастването му към наша територия няма . 
Два дни продължиха усилията  на българските и на гръцките огнеборци разрастването на пожара в планината Славянка да бъде спряно. 

И от двете страни на границата са направени километри просеки, като огънят на практика е заграден в огромен периметър.

Във вътрешността обаче има тлеещи огнища, заяви директорът на горското стопанство в Катунци Пламен Поюков:

"Ситуацията към момента е спокойна, но въпреки това оставаме и гледаме сериозно на пожара, тъй като продължават да си тлеят огнища, където групите по гасенето продължават и към момента дейността си. През нощта ще оставим 20 човека пак дежурни". 

Борбата с огнената стихия  в граничната планина Славянка продължава  близо месец.  

"Все още не можем да обявим, че пожарът е потушен", уточни инж. Поюков:

"Поне още няколко дни ще продължат активно гасаческите действия, а след това може би още от порядъка на една-две седмици ще се наложи пак да даваме дежурства".

Хеликоптер и самолети се включиха в гасенето на другия голям голям пожар  - в Република Северна Македония, който бушува на няколко километра от нашата граница. 

Към момента няма опасност  огънят  да навлезе на наша територия, заяви директорът на горското стопанство в Благоевград Калин Зашев:

"Пожарът е в Република Северна Македония, западните клонове на връх Кадиица, където все още е активен, опасност на този етап да прехвърли към България няма".

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени