Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банкси в Лондонския зоопарк: Горила е повдигнала врата, от която на свобода излитат птици

Изображението, направено от Банкси в Лондонската зоологическа градина в Камдън, 13 август 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Популярният уличен артист Банкси завърши деветдневна поредица, в която украси различни места в Лондон с черни рисунки на животни.

Последната му творба, разкрита днес, е върху една от ролетните врати на зоологическата градина в британската столица.

На нея една горила е повдигнала врата, от която на свобода излитат птици.

Последната поредица рисунки на Банкси беше фокусирана върху различни животни:
Хора от екипа на известния художник обявиха пред Би Би Си, че горилата ще е последната от рисунките върху стени и други обекти от градската среда на Лондон, направени през последните дни.

Една от тях - виещ вълк върху сателитна чиния, вече беше открадната, друга - на носорог, яхнал изоставена стара кола, беше опръскана с червена боя.

Сред останалите лондонски животни на Банкси са коза, маймуни, слонове и пирани.

Както обикновено, работата на известния артист провокира различни интерпретации по отношение на значението на рисунките. 

Своето разбиране сподели и търговският директор на Лондонския зоопарк Карл Пенън, според когото нарисуваната последна горила е пуснала на свобода останалите животни, за да вилнеят в града: 

"За нас хубавото е радостта по лицата на хората. Предвид ставащото по света и в Обединеното кралство, е хубаво, че хората имат на какво да се усмихват.

Аз съм голям фен на работата му и мисля, че тя се разбира индивидуално от всеки зрител. На мен ми харесва как горилата помага на приятелите си в зоопарка да се измъкнат за една нощ на свобода", каза Пенън.

Произлизащ от сцената на британския град Бристол, Банкси е един от най-популярните улични художници по света, включително и заради космическите цени на някои от произведенията му. 

В трите си десетилетия на активна работа той се прочу както заради анонимността си, находчивото използване на шаблони и заобикалящата среда в различни градове по света, и политическите провокации и социалните коментари в някои от творбите му.

Според някои предположения Банкси е общ псевдоним на група от художници.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени