Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожар във Воронеж след украинско нападение с дронове

Служители помагат на хора, избягали от пограничните селища в Курска област, при пристигането им в пункт за временно настаняване в Подолск, Московска област,
Снимка: Министерство на извънредните ситуации на Русия / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Воронеж е избухнал пожар след украинско нападение с дронове, предполага се, че е атакувано военното летище Балтимор. Главнокомандващият украинската армия Олександър Сирски съобщи, че продължава настъплението навътре в руска територия югозападно от Курск. Вчера Киев обяви, че контролира над 74 селища в Курск.

През нощта Воронежска област на границата с Украйна е била атакувана от дронове. Местни жители съобщават за експлозии и няколко пожара. Една от целите на атаката вероятно е руското военно летище Балтимор. По данни на губернатора на областта Александър Гусев няма жертви или щети. В Курска област отново беше обявена въздушна тревога. Губернаторът Алексей Смирнов заяви, че евакуираните заради боевете цивилни ще бъдат прехвърлени в окупираната от Русия украинска Запорожска област. Според руски военни блогъри украинските сили атакуват в няколко района едновременно. Губернаторът на руския граничен район Белгород Вячеслав Гладков обяви извънредно положение в цялата област. Ежедневният обстрел от украинските въоръжени сили разруши къщи, убивайки и ранявайки цивилни, добави той.

Министърът на отбраната на Литва Лауринас Касчунас заяви в разговор с украинския президент Володимир Зеленски, че Русия премества войски от Калининград към Курска област.

Говорител на външното министерство на Украйна обясни, че операцията на руска територия цели да попречи на Кремъл да прехвърли още войски в Донбас. Според руския президент Владимир Путин нападението има за цел да подобри позицията на Киев преди евентуални преговори. Вашингтон е в постоянен контакт с Киев, въпреки че от Белия дом заявиха по-рано, че САЩ не са ангажирани с никакъв аспект на планиране или подготовка.

"Курската операция на Украйна създава истинска дилема за Путин", заяви в първия си съществен коментар американският президент Джо Байдън. Украинското нахлуване измести динамиката на войната, която Москва започна през февруари 2022 г., е оценката на военни експерти.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна