Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

25 чужденци от Узбекистан чистят улиците на Варна

Сред тях е Бахадир Кафезович от град Самарканд, който споделя, че работи от душа

25 чужденци от Узбекистан са ангажирани със сметопочистването във Варна. Техните договори са за срок от три години, настанени са в квартири и работят главно като метачи. Служителите са всяка сутрин по улиците на морската столица. Все повече кадри и в този бранш, и в туризма, идват от Индия, Шри Ланка, Непал, и това е световна тенденция, съобщи Николай Симеонов, управител на сметопочистващата фирма в морската столица. 

Работниците от Узбекистан работят по осем часа на ден, но когато има възможност, са съгласни да работят извънредно, допълни Симеонов. "Във Варна има силно изразена сезонност, затова се налага да компенсираме внос", каза още той. 




Сред чужденците, които работят за чистотата във Варна, е Бахадир Кафезович. 

Той е от град Самарканд, Узбекистан, и е за първи път в България. "Варна е хубав град, уютно ми е тук. Впечатленията ми са много добри. Със сънародниците ми работим, за да има чистота и ред", коментира за Радио Варна Бахадир. Никога не е работил в тази сфера, техник е и е работил в метро. "Старая се да не подведа фирмата и да работя добре, от душа работя", допълни Бахадир Кафезович. Споделя, че е прочел за работата в интернет и е категоричен, че сънародниците му са трудолюбиви хора. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени