Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия издаде европейска заповед за арест на украински гражданин заради взрива на "Северен поток"

Изтичане на газ от "Северен поток 1" край бреговете на Швеция
Снимка: ЕПА/БГНЕС - архив

Две години след взривяването на газопровода "Северен поток" главният прокурор на Германия Йенс Ромел е издал европейска заповед за арест на украински гражданин, живеещ в Полша. Швеция и Дания преустановиха разследването по случая.

Разследващите в Германия са убедени, че заподозреният мъж е един от водолазите, поставили взривното устройство на газопровода "Северен поток", който свързваше Русия и Германия. При саботажа на 26-ти септември 2022 година три от четирите тръби бяха взривени.

Според журналистическо разследване на обществената германска телевизия АРД, "Зюддойче цайтунг" и "Цайт" европейската заповед за арест е поискана от полските власти още в началото на юни, но задържане не е извършено.

По информация на службите към този момент заподозреният се е намирал в западно предградие на Варшава, но междувременно е изчезнал. Не е известно дали в момента се укрива в Украйна.

Освен това разследващите в Германия са успели да идентифицират мъж и жена, също украинци, които вероятно са били част от водолазния екип в Балтийско море. Смята се, че те са съпрузи и управляват водолазно училище.

Информацията за тях е подадена от партньорска служба, твърдят разследващите журналисти. В ранния етап на разследването беше установена яхтата, с която саботьорите са се придвижили от германското пристанище Рощток до мястото на взривовете край датския остров Борнхолм.

Маршрутът на яхтата "Андромеда" също е установен. Неясно остава по чия заповед са извършени взривовете. Към момента няма доказателства за намеса на украинската държава, твърдят разследващите органи.

Украинският президент Володимир Зеленски и шефът на украинското военно разузнаване Кирило Буданов многократно са отхвърляли всякаква намеса на Киев в саботажа.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени