Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП-ДБ призоваха за изолация на "Възраждане" и отказ от колаборация с тях

Йордан Иванов на трибуната на НС.
Снимка: БГНЕС

С декларация от парламентарната трибуна от ПП-ДБ призоваха за изолация на партия "Възраждане" и отказ от колаборация с нея.

"Политиките на партия "Възраждане" са стратегическо отстъпление от националните цели, които страната следва от 27 години насам за интеграция в европейската цивилизация“, заяви Йордан Иванов от ПП-ДБ.

Сред нередностите са бойкотът на ваксинацията срещу Covid-19 и срещу присъединяването към Еврозоната и Шенген, отказът от категорична подкрепа на Украйна, допълни той.

"Всички тези действия и позиции на "Възраждане" налагат ние, демократичните български политически сили, които основаваме дейността си върху законите и интересите на българския народ, да заявим категорично, че "Възраждане" със своя радикализъм и противопоставяне на българските интереси представлява опасност за държавната тъкан, опасност за националната сигурност, опасност за националния интерес и следва към нея да бъде изграден санитарен кордон, който да включва най-малко изключване на партия "Възраждане" от всякакви колаборации по централни политически теми, както и отхвърлянето на техни позиции като опасни за развитието на България", посочи още Йордан Иванов.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов определи твърденията като "нечистоплътни внушения" и даде 24-часов ултиматум "по човечност"  на правителството да предприеме действия за осигуряване на адвокат на екстрадирания в САЩ български гражданин Милан Димитров, който по думите му е обвинен за поддържане на търговски отношения с Русия, което не е престъпление по българското законодателство.

"Възраждане" започва кампания, с която ще се постарае да направи всичко необходимо, за да запознае международната общност с нарушаването на основните човешки права, граждански права на всеки един от нас в лицето на случая с Милан Димитров. Ние днес ще изпратим официално писмо до министър-председателя и ще искаме от него в срок от 24 часа да разберем дали нашата държава ще намери 150 000 долара, за да осигури адвокат на своя заложник, или няма да го направи", заяви той.

Междувременно депутатите промениха дневния си ред и започнаха работа с обсъждане на промените в Закона за училищното и предучилищното образование, дебатът по които е продължение от миналата седмица. Днес те ще гласуват и оставката на заместник-председателя на КФН Владимир Савов, ръководещ направление "Застрахователен надзор".

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени