Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режим на водата в 25 селища на Ямболска област

Снимка: Мехмед Реджеб - Радио Кърджали

В 25 населени места в Ямболска област е въведен режим на водата. Липсата на достатъчно валежи през последните години и амортизираната до крайност водопроводна мрежа са основните причини за налагането на ограниченията, съобщава кореспондентът ни Даниела Костова.

Трайното засушаване засегна освен равнинните  и полупланинските райони на областта. В община Болярово жителите на село Камен връх  вече ще имат вода през ден, съобщи заместник – кметът Нина Терзиева:

"В още 4-5 малки населени места на общината вече намаляват водоизточниците и ако продължава този сух сезон може и там да се наложи да бъде въведен режим. Това са селата Ружица, Горска поляна, Вълчи извор,  Странджа и Дъбово".

В съседната община Елхово на почасов воден режим са селата Бояново, Раздел, Лалково и Стройно", уточни кметът Петър Гендов:

"Тръбопроводите не са подменяни от 70 години, което също оказва много сериозно влияние върху доставката на питейна вода".

В 20 населени места на община Стралджа до 24 август е в сила бедствено положение, като работата по търсенето на нови водоизточници продължава осми месец.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени