Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В област Велико Търново 23 села са на сериозен воден режим

Снимка: БГНЕС

В област Велико Търново 23 села са на сериозен воден режим. Те се водоснабдяват от местни водоизточници, които са почти пресъхнали. Отделно е проблемът с остарялата и непрекъснато авариращата водопроводна мрежа. В три от селата е обявено безсрочно бедствено положение. За тях Държавният резерв осигурява 77 тона бутилирана вода за пиене.

В село Стрелец, община Горна Оряховица, където е обявено безсрочно бедствено положение, заради безводието, започна раздаването по 45 литра на човек бутилирана питейна вода, която предостави Държавният резерв. Ползвателите на двата язовира до Стрелец отказват да съдействат на местната власт и да изпуснат вода за третия язовир, към който е шахтовият кладенец за водоснабдяване на бедстващото село. Съдействие за решаване на проблема обеща областният управител Ивайло Здравков.

Задълбочават се проблемите с безводието и в бедстващите свищовските села Хаджидимитрово и Овча могила, които до няколко дена ще получат общо 40 тона бутилирана питейна вода от Държавния резерв.

Ще искаме още вода, посочи кметът на Овча могила Христан Христов:

"Близо 1000 човека идват да вземат вода. Това означава по 20 литра на жител. Всеки може да си направи сметка 20 литра вода на безводието до къде ще му стигне".

В община Павликени 10 села са на драстичен воден режим. Направен е новият довеждащ водопровод за село Върбовка. Втори месец се чака назначаването на държавна приемателна комисия за съоръжението, за да бъде пуснато в експлоатация. Така се решава и проблемът на село Димча.

Причината за трайното безводие във Великотърновско е засушаването и падането на нивата на местните водоизточници. Водоснабдителното дружество разработва проекти за подмяна на мрежите, посочи главният инженер Илия Сирмов. Той увери, че в язовир "Йовковци" има достатъчно вода за останалите населени места, включително и за областния център.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени