Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинската армия напредва в Курска област, нов район на Русия обяви извънредно положение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинската армия продължава да напредва в руската Курска област, докато още един район на Русия обяви извънредно положение.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че армията е напреднала с около два километра в Курска област и е приключила операциите по прочистване на руския град Суджа от силите на Москва.

"Продължаваме да напредваме в Курска област. От един до два километра в различни райони от началото на деня. Пленихме повече от 100 руски военнопленници през същия период", докладва главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Олександър Сирски. Той допълни, че украинските сили вече контролират хиляда квадратни километра руска територия. 

Киев планира да създаде безопасна зона в Курска област и да организира хуманитарни коридори за евакуация на цивилни, заяви вицепремиерът Ирина Вересчук.

Руската армия обаче обяви, че е отблъснала украинските атаки, целящи "проникване в дълбочина“ в Курска област. Според информацията на руското министерство на отбраната, украинските сили са били отблъснати край пет селища в Курска област.

Общо 117 дрона е свалила руската противовъздушна отбрана за изминалото денонощие, предимно в районите на Курск, Воронеж и Белгород, където губернаторът също обяви извънредно положение заради засилените украински атаки и нарастващия брой цивилни жертви.

Украинска атака с дронове е имало и срещу четири руски военни летища.

В същото време руската национална гвардия съобщи, че е поела охраната на Курската АЕЦ и е предприела специални мерки за противодействие на дронове.

Руското правителство обяви, че отново забранява износа на бензин, този път за шест месеца. Решението е взето, за да се "поддържа стабилна ситуация" с цените на вътрешния пазар след значителното им увеличение. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени