Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата с подробности за акцията с кредита, отпуснат от ББР на фирма на Гайтански

Снимка: БГНЕС

Служители на Антикорупционната комисия, прокурори и полицаи влязоха в имоти и офиси, свързани с бизнесмена Румен Гайтански-Вълка и с бившия директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев.

Акцията е във връзка с разследване на кредит в размер на близо 150 милиона, отпуснат на фирма на Гайтански от Българската банка за развитие, когато начело е именно Мавродиев.

Очаква се прокуратурата да даде подробностите за акцията утре.

Кредитът е отпуснат през 2019 г. Той е бил обезпечен от фирма, която е била закрита 8 дни след отпускането му е и досега не е бил върнат. Парите са преминали през поредица от фирми, по - голямата част, от които пряко свързани с Румен Гайтански. 30 милиона от тях са отишли към банка, към която задължения е имал ТЕЦ Варна, в който участие има почетният председател на ДПС. Това обаче се е случило години след отпускането на милионите и според запознати е много трудно Ахмед Доган да бъде обвързан със схемата.

По информация на БНР Антикорупционната комисия работи по случая от месец. Той ѝ е бил възложен от прокуратурата, която пък е била сезирана за проблемния кредит още през 2021 г. от тогавашния изпълнителен директор и член на Управителния съвет на Българската банка за развитие Цанко Арабаджиев:

"Не мога да разкривам детайли по кредита. Още през 2021 г., малко, след като влязох в банката, подадохме сигнал за този кредит, по който още тогава изглеждаше, че е отпусната голяма сума пари, а пък обезпечението далеч няма такава стойност, каквато би следвало да има. Още когато подадохме сигнала, аз съм бил на разпит в качеството на свидетел, на подател на сигнала, но оттам нататък нямаме информация какви са фактическите  действия на прокуратурата. Тя на два пъти прекрати досъдебното производство, ние съответно обжалвахме на висшестояща прокуратура. Накрая стигнахме до главния прокурор, който го върна за ново разследване".

Засега няма отговор на въпроса защо институционалната реакция идва точно сега. Както и защо за първи път официално, че се проверява кредита, отпуснат на фирма на Румен Гайтански, беше признато официално от Антикорупционната комисия едва в петък. От нейното прессъобщение става ясно, че установени закононарушения във връзка с отпуснатия кредит от близо 150 милиона лева,  довели до значително ощетяване на Банката за развитие и нарушаване на финансовите интереси на държавата.

Според информация на БНР процесуалните действия, които все още не са приключили, са одобрени от Софийския градски съд. Част от тях са претърсвания на различни адреси в София и страната, както и изземвания. Репортери видяха как от базата на фирма "Волф" бяха иззети няколко луксозни и скъпи автомобила.

Засега разследващите не са успели да установят контакт нито с Мавродиев, нито с Гайтански. Информацията е разнопосочна. Твърди се, че бившият шеф на ББР е в чужбина. Зад граница е бил и Румен Гайтански, но се е прибрал.

И срещу двамата са събрани доказателства  за повдигане на обвинения, но дали това ще стане или не най-вероятно ще стане утре по обед, когато първи официални коментари ще направят ангажираните с разследването. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени