Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без участие на "Хамас" в насрочените за утре в Катар преговори за прекратяване на огъня в Газа

Автор:
Снимка: Алами/Ройтерс

"Хамас" няма да участва в насрочените за утре в Катар нови преговори за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, но служител, информиран за преговорите, посочи, че посредниците се очаква да се консултират с палестинската група след това, предаде Ройтерс.

Решението на ръководството на палестинската групировка беше последвано от изявления на властите в Техеран, че само договарянето на примирие би могло да предотврати иранска атака срещу Израел.

Непреките разговори трябваше да започнат по план утре в катарската столица Доха. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е отложил своето пътуване в Близкия Изток.

В Ливан обаче пристигна старши съветника на президента Джо Байдън - Амос Хохщайн, който разговаря с високопоставени местни политици. След среща с председателя на ливанския парламент Набих Бери той настоя враждуващите страни да работят за споразумение без отлагане.

"Продължаваме да вярваме, че дипломатическото решение е постижимо, защото никой не иска наистина пълномащабна война между Ливан и Израел - особено ливанците и израелците. Знаем, че е спешно да бъде постигнато такова решение, защото след последното ми посещение в Ливан враждебните действия между "Хизбула" и Израел постоянно ескалираха", посочи Хохщайн.

Посещението на Хохщайн съвпада с израелски въздушен удар в ливанския град Тир, при който бяха ранени 10 души, като 3 са в критично състояние, според ливанското здравно министерство.

Трима високопоставени представители на иранските власти заявиха вчера пред Ройтерс, че единствено сделка за прекратяване на огъня би спряла Иран да отмъсти на Израел за убийството на лидера на "Хамас" - Исмаил Хания в Техеран миналия месец.

"Хамас" се ангажира да изпълни предложението, представено на 2-ри юли въз основна на резолюция на Съвета за сигурност на ООН е и речта на Джо Байдън, като движението е готово незабавно да започне обсъждания за механизъм за неговото прилагане, заяви един от ръководството на групировката - Сами Абу Зухри

"Започването на нови преговори позволява на окупатора да наложи нови условия и да ги използва, за да извърши още кланета", добави той.

Отсъствието на "Хамас" от преговорите обаче не елиминира шансовете за напредък, тъй като неговият главен преговарящ Халил ал-Хая е базиран в Доха и групата има отворени канали с Египет и Катар, посочва Ройтерс.

""Хамас" се ангажира с предложението, представено му на 2 юли, което се основава на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН и речта на Байдън и движението е готово незабавно да започне обсъждане на механизъм за прилагането му“, посочи Абу Зухри.

Тел Авив обяви, че ще изпрати делегация за планираните разговори за утре.

Междувременно израелските власти публикуваха планове за изграждане на нови селища в окупирания Западен бряг. Крайнодесният финансов министър Безалел Смотрич обяви, че това е отговор на решението на някои страни да признаят палестинска държава.

"Никакво антиизраелско или антиционистко решение няма да спре строежа на селища. Ще продължим да се борим срещу опасната идея за палестинска държава. Това е мисията на моя живот", каза той.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени