Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От община Вършец излязоха с призив: "Спри горските пожари !"

Снимка: Любо Андреев

От община Вършец излязоха с призив: "Спри горските пожари !". От началото на месеца са гасени три големи пожара. Двама огнеборци пострадаха

От община Вършец напомнят, че всеки гражданин носи лична отговорност при използването на открит огън и спазване на правилата за пожарна безопасност. От администрацията призовават за стриктно спазване на разпоредбите на Закона за горите в частта за отговорността при нарушения, с които се създават условия за възникване на пожари в горски територии.

Три пъти от началото на месеца, над квартал "Изток" във Вършец, горяха сухи треви и храсти, в недостъпна планинска местност. Двама пожарникари пострадаха, като единият е със счупени три ребра. От общината напомниха, че се налагат глоби при паленето на огън на открито на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии. За физическите лица санкцията е до 500 лева, а предвидената имуществена санкция е до 1000 лв. За юридически лица, при които се установи нарушение, глобата е в двоен размер.

При нарушения на разпоредбите за защита на горските територии от пожари и за спазване на пожарна и аварийна безопасност, освен наказанията по чл. 270 от Закона за горите, в случай че деянието се определи за престъпление, отговорност за него може да се търси и по Наказателния кодекс. Той предвижда до 8 години затвор за причинен пожар в гората и до 10 години за инцидент, причинил щети в защитени територии. При пожар незабавно подайте сигнал на тел. 112, напомнят от община Вършец.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени