Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навършват се 100 години от рождението на художника Йордан Николов - Шмайзер

Снимка: Ани Петрова

Днес се навършват 100 години от рождението на художника Йордан Георгиев Николов - Шмайзера (1924-1992). Той е роден е на 15 август 1924 г. в Шумен. През 1947 г. завършва живопис във Висшия институт за изобразително изкуство "Николай Павлович“ (дн. Национална художествена академия) при проф. Илия Петров.

След дипломирането си започва да работи в областта на карикатурата и сатиричния плакат.

Първата си карикатура той печата през 1944 г. във вестник "Труд“. Йордан Николов работи като художник във вестник „Вечерни новини“, където през 1954 г. създава хумористичната страница „Добър вечер“. До 1967 г. работи като художник във вестник „Труд“, където заедно с Мирон Иванов създават хумористична страница.

Йордан Николов работи и като главен художник в Държавно издателство „Народна просвета“ и като художник на сп. „Лекционна просвета“. Той печата карикатури в почти всички вестници и списания.

Йордан Николов работи и в областта на детската илюстрация. Той е илюстрирал много детски книжки. Сред тях са „Мимето“ (1961) от Асен Босев, „Галината книжка“ (1963) от Емилия Дунавска, „Котаракът и мишката-съюзници“ (1969) от Кирил Гривек, „Книжка с бинокъл“ (1978) от Марко Ганчев и др.

Йордан Николов има десет самостоятелни изложби. Шмайзера е бил член на Съюза на българските художници и е участвал активно в изложбите на българските карикатуристи след 1944 г. Той участва в почти всички общи художествени изложби на карикатурата в Габрово, Италия, Гърция и др.

Йордан Николов е носител на първа награда на Международното биенале на карикатурата в Монреал, Канада, през 1977 г. Той е награден с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен.

Йордан Николов умира на 5 юни 1992 г. в София на 67-годишна възраст.

По материали на БТА
По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна