Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП-ДБ искат спешни мерки за предотвратяване на пожари с жертви в болници

Стела Николова от ПП-ДБ
Снимка: БТА

Работата на НС започна със спор около причините за тежките условия в психиатричните клиники. В декларация Стела Николова от ПП-ДБ призова за спешни мерки, за да се предотвратят още случаи на изгаряне на пациенти след този във Варна, който е шести за последните 5  години. По думите на Николова се налагат спешни действия по изпълнение на препоръките на омбудсмана и да се поднови работата по промените в главата "Психично здраве" в  Закона за здравето, които бяха приети на първо четене в предишния парламент.

"Ако тогава се бяхме свършили работата, Милиан от Варна можеше още да е жив, а не да е изгорял на кладата, на недофинансираната и нереформирана психиатрична грижа", заяви тя.

 От "Възраждане" отговориха с декларация. Георги Георгиев заяви, че проблемът в психиатричните клиники не може да се реши със законодателни предложения, защото  е основно финансов и посочи като отговорен финансовият министър в предишното правителство на Николай Денков, който е отказал да отпусне средства.

"Трябваше да се отпуснат 50 милиона. До когато им даваш огромни средства на Украйна за всякакви помощи, когато даваш милиарди за бракми и в същото време нямаш 50 милиона за собствените си граждани, да подобриш собствената си здравна система. Това се казва изключителна наглост, безочливост, арогантност. Това е истината, защото сте розови фашисти", коментира Георгиев.

Георгиев получи наказание забележка от председателя на НС Рая Назарян заради употребената квалификация "розови фашисти".

Това не беше единственият спор между Възраждане и ПП ДБ. Зам.-председателят на "Възраждане" Цончо Ганев поиска депутатът от ПП- ДБ Йордан Иванов да му се извини. Иванов поиска вчера с декларация от парламентарната останалите политически формации да изолират "Възраждане“ и да образуват "санитарен кордон" около тази партия. Ганев напомни, че от техните гласове зависи Кирил Петков и Елисавета Белобрадова да бъдат избрани за членове на  Комисията за превенция и противодействие на корупцията

"Г-н Иванов, лично трябва да дойдете да се извините, ако не от трибуната, в нашата стая, и ако се извините ние ще подкрепим, защото от нас зависи да имате членове в "Антикорупция"", заяви Цончо Ганчев.

Йордан Иванов отказа да се извини.

"Вие сте притеснен, че ще бъдете осъден за отправени обидни квалификации и излизате тук да вдигате шум от трибуната. Убедеността ми за това, че трябва да бъде изграден санитарен кордон около проруската партия "Възраждане" е непоклатима, защото вие сте вредни и опасни за България", каза Иванов.

В спора се намесиха и лидерите - Кирил Петков и Костадин Костадинов.

"Корупцията е надполитически проблем. Който иска да се заяви днес,  че е срещу корупцията, може да гласуват тази комисия да е пълна, първо, и второ - шефът на антикорупционната комисия, който прави селективни избори да разследва едни заеми, а не други заеми в ББР явно трябва да си отиде. Тук въпросът е кой е за корупцията и кой е против", коментира Петков.

"Само преди 3 седмици, съвсем официално по време, когато имаше преговори за съставяне на правителство с втория мандат, ние получихме покана и разговаряхме. И сега г-н Иванов излиза и казва, че трябва да има санитарен кордон. Няма никакъв проблем, като дойде точката ще видите санитарния кордон дали е около "Възраждане" или около вас", заяви Костадинов.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна