Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сандра Велчева-Хънт: Впечатли ме организацията на игрите в Париж

Сандра Велчева-Хънт
Снимка: Национална баскетболна лига

Българката Сандра Велчева-Хънт, на която Международната федерация (ФИБА) гласува доверие да бъде технически делегат на срещите от баскетболните турнири при мъжете и жените на Олимпийските игри в Париж, заяви в интервю за БТА, че това е било най-сериозното и отговорно състезание за нея до момента.

Попитана за назначението си на Олимпиадата и какъв е процесът за разпределяне на мачовете за техническите делегати, които са ангажирани от ФИБА за Игрите, Велчева-Хънт, която е и генерален мениджър на Националната баскетболна лига в България, коментира: "Наистина голямо признание, не съм очаквала да получа толкова висока оценка от ФИБА след само 8 години като технически делегат, въпреки че съм от първите такива. Интересен факт е, че само двама технически делегати биват избрани за Олимпиадата. Ние сме около 150 човека на тази позиция в целия свят. На самата Олимпиада двамата технически делегати са ангажирани и за мъжкия, и за женския баскетболен турнир. Това означава всеки ден по два мача на човек, според програмата на Олимпиадата. Всеки от нас имаше по 26 мача за целия период, със само един почивен ден, в който се преместихме от Лил в Париж за финалната зала.

"Генерално техническият делегат е проект на ФИБА, който стартира преди 8 години. Тази длъжност обединява задълженията на комисар и бих казала мениджър проява, тъй като съвместява както контрола на работата на секретарския и статистически апарат и се явява връзката между съдиите и секретарската маса, така и контрол върху спортно-технически и маркетингови изисквания, които международната федерация поставя на всеки домакин на среща. Техническият делегат е позиция, която обслужва основно срещи на национални отбори, но напоследък започва транзиция на позицията и в клубните турнири. Конкретно на Олимпиадата, ролята ми беше по-скоро комисарска и спортно-техническа", разказа още Сандра Велчева-Хънт пред БТА.

На въпрос кое е било най-впечатляващото за нея по време на баскетболните турнири при мъжете и жените в Париж, Велчева-Хънт отговори: "Бих казала, че най-много ме впечатли огромната посещаемост на мъжките и женски двубои. Всеки ден от 11:00 до 23:00 часа в залата имаше между 15 000 и 23 000 човека. Залата в Лил представляваше футболен стадион преобразуван на баскетболна зала с придружаваща тренировъчна зала, които бяха специално климатизирани за събитието. Нивото на баскетбол, което наблюдавахме тази година на Олимпиадата беше изключително високо!"

А имало ли някакви стресови ситуации при нейните назначения, тя разказа: За щастие секретарският и статистически екип бяха изключителни професионалисти, което направи и моята работа много лесна и приятна. Организационното ниво на такъв форум е изпипано до перфектност, така че чисто оперативно нямаше никакви проблеми. Факт е, обаче, че нито един от 26-те мача, които имах не бяха без напрежение до последния момент и съответно изискваха максимална концентрация. За тези от вас, които проследиха баскетболния турнир, видяхте, че дори и при разлика от над 20 точки, отборите успяваха да се върнат в мача и да стопят такъв сериозен пасив в резултата. Залогът е голям и борбата за победа беше до последната секунда във всеки двубой. Освен това, особено в първата част на турнира всяка точка имаше значение за класирането във финалната фаза, така че това определено беше най-сериозното и отговорно състезание за мен до сега."

"Изключително много ме впечатли цялостната организация на Олимпиадата. Броят на въвлечените доброволци, отзивчивостта и вежливостта на всички хора. Транспортната логистика в Париж беше помислена до всеки детайл, така че да създава удобство за всички посетители. Имах възможността да посетя и 3х3 турнира, както и церемонията по закриване на Олимпиадата. Ежедневно се изумявах кой и как е съумял да измисли всичко това и да го осъществи по такъв успешен начин. Преживяване за цял живот", коментира още Сандра Велчева-Хънт по темата за това, което я е впечатлило.


По публикацията работи: Антони Йорданов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна