Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Стоянов за акцията срещу Гайтански: Казус, по който МВР не е пряко отговорно

Калин Стоянов
Снимка: БТА

Вътрешният министър Калин Стоянов предположи ,че Румен Гайтански и Стоян Мавродиев ще бъдат обявени официално за издирване във връзка с разследването , в което МВР оказва съдействие на антикорупционата комисия. Стоянов допълни, че МВР работи по случая само въз основа на постановления ,които са постъпили официално.

"Продължаваме да оказваме съдействие на колегите от Комисия за противодействие на корупцията. Предполагам, че предстоят множество процесуални действия, включително разпити и експертизи, които ще се назначават, но ние ще работим само и единствено въз основа на постановления, които ни бъдат предадени официално. Предполагам, че те ще бъдат обявени за издирване. Може би вече това да се е случило, така че в един или друг момент те ще се появят тук. Това е казус, по който Министерството на вътрешните работи не е пряко отговорно и не е разследван от нас този случай", коментира Стоянов.

Вчера служители на Антикорупционната комисия, прокурори и полицаи влязоха в имоти и офиси, свързани с бизнесмена Румен Гайтански-Вълка и с бившия директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев.

Акцията е във връзка с разследване на кредит в размер на близо 150 милиона, отпуснат на фирма на Гайтански от Българската банка за развитие, когато начело е именно Мавродиев.

Кредитът е отпуснат през 2019 г. Той е бил обезпечен от фирма, която е била закрита 8 дни след отпускането му е и досега не е бил върнат. Парите са преминали през поредица от фирми, по - голямата част, от които пряко свързани с Румен Гайтански. 30 милиона от тях са отишли към банка, към която задължения е имал ТЕЦ Варна, в който участие има почетният председател на ДПС. Това обаче се е случило години след отпускането на милионите и според запознати е много трудно Ахмед Доган да бъде обвързан със схемата.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна