Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството на Венецуела ще може да регулира по-строго НПО-тата

Николас Мадуро
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Венецуелският парламент прие законопроект, който позволява на правителството да регулира по-строго неправителствените организации на фона на критиките срещу репресиите, предприети срещу опозицията след оспорваните президентски избори през юли, предава БТА.

Законът ще изисква от неправителствените организации да съобщават дали получават дарения от чужбина, но не уточнява какво следва от получаването на такова финансиране. Организации, които насърчават "фашизъм, нетърпимост или омраза по расови, етнически, религиозни, политически, социални, идеологически или полови причини", няма да имат право да се регистрират в страната.

Новите текстове бяха приети малко повече от две седмици след като централната избирателна комисия обяви Николас Мадуро за победител в президентските избори. След тях неправителствени организации и международни органи като ООН алармираха за вълна от репресии, съпроводена от повече от 2400 ареста и най-малко 23 смъртни случая.

Мадуро отхвърли предложението да бъдат проведени нови избори, подкрепено от президентите на съседните страни Бразилия и Колумбия, както и от американския държавен глава Джо Байдън.

"Всички конфликти във Венецуела се решават от нейните граждани с участието на нейните институции, законите и конституцията. Напълно отхвърлям опитите на американското правителство да играе ролята на избирателен орган във Венецуела или в която и да е друга държава".

Идеята за нови избори не се хареса и на опозиционния лидер Мария Корина Мачадо, която твърди, че подкрепеният от нея кандидат Едмундо Гонзалес е победил Мадуро на 28-и юли.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна