Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В парламента: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ с взаимни обвинения в бездействие

Лена Бориславова
Снимка: БГНЕС

С декларации от парламентарната трибуна ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ си отправиха взаимни обвинения в бездействие и саботиране на работата на постоянните комисии. 

Лена Бориславова призова за спешно приемане на законодателния пакет, необходим за изплащане на втория транш по Плана за възстановяване и устойчивост, и за гласуване на оставката на председателя на Антикорупционната комисия Антон Славчев:

"Не пазете шефа на КОМПИ Антон Славчев, колеги. Виждате как се използва за бухалка на господин Пеевски. Време е комисиите в това Народно събрание да имат дневен ред, който съвпада с дневния ред на обществото и на българите извън тази зала. Сега ще излезем във ваканция за 2 седмици, но след това, колеги, имаме 3 седмици, в които можем да приемем Закон за личния фалит, Закон за защита на лицата, подаващи сигнали, Закон за съдебната власт, правилата за антикорупционната комисия и оставката на Антон Славчев".

Георг Георгиев от ГЕРБ обвини ПП-ДБ в "арогантна непоследователност":

"След като вчера заседанието на Народното събрание беше провалено умишлено, за да излезнат днес, госпожо председател, и с назидателен тон да ни представят предизборната си платформа, която знаем, че и този път няма да претърпи кой знае какви успехи. Корупция не се бори като се разхождат две дами от вашата група, от ПП-ДБ с тонколонки, тарамбуки и Бог знае още какво, все едно са на къмпинг. Тя се бори с конкретни и ясни действия. За разлика от вас, които просто бездействате и пишете статуси във Фейсбук, аз съм изискал доклад, пълен, за шестмесечието от председателя на КПК".

В спора се намесиха и "Възраждане". Цончо Ганев напомни на ПП-ДБ, че ако искат свикване на коя да е комисия, могат да потърсят съдействие за подписи от тях. 

Междувременно, депутатите отхвърлиха предложението на "Има такъв народ" парламентът да продължи работа по законодателната си програма за деня, а заради създаденото напрежение председателстващата заседанието Росица Кирова го прекъсна за кратко до началото на парламентарния контрол.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна