Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Несебър стартира Националната кампания „Не сте сами“:

Агенция "Митници": В пъти повече наркотици са заловени по границата ни тази година

Стефан Бакалов - началник на отдел „Борба с наркотрафика“

Съвместната кампания „Не сте сами“ на Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“ започна от Несебър.

Целта е превенция на наркотичната и хазартната зависимости, като идеята е да се стигне до по-широк кръг от подрастващите. Днес в Несебър представители на агенциите проведоха демонстрации с кучета и запознаха младежи с опасностите, които крият зависимостите.

Много повече хероин и кокаин са заловили по границата на България, в сравнение с миналата година, каза Стефан Бакалов началник на отдел „Борба с наркотрафика“ към Агенция „Митници“ в Несебър:

„Това е защото географското положение на България не се е променяло. Всички държави са на кръстопът. Агенция „Митници“ се старае да намалява както търсенето, така и предлагането на наркотични вещества. В днешно време има много начини човек да се снабди с наркотични вещества и децата не изостават от тези възможности.“


Кампанията е започнала преди 23 години:

„Последните няколко месеца започнахме да обединяваме кампанията с колегите от НАП, които също имат своя кауза за хазартната зависимост.“

Фокусът на кампанията е насочен към деца над 13 години, тъй като се наблюдава прием на наркотични вещества, например вейпове, в по-ранна възраст.

Около 250 000 са хората на възраст между 18 и 23 години, които са регистрирани да играят хазарт, каза Анна Митова от Дирекция „Комуникации“ в Националната агенция за приходите:

39 400 са вписаните в регистъра на хазартно уязвимите лица. Това че си вписан в списъка означава, че реално нямаш достъп до хазартни игри. Хазартните оператори имат достъп до нашата система и правят проверка на всеки един човек, който се опита да достъпи до хазартна игра – дали ще е онлайн или наземно казино.“

Анна Митова

Проявата днес включваше и демонстрации с кучето Гари, което помага на полиция и служители на митницата на летище София.


Като част от кампанията, тази вечер от 20:30  часа, на сцената на крепостните стени в Несебър, концерт ще изнесат звездите на българската поп и рок музика Дара, Торино и Пашата, 100 кила и Б.Т.Р.

Чуйте повече в звуковия файл:


По публикацията работи: Християна Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени