Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цяло денонощие дупнишкото сeло Самораново остана без вода

Снимка: БНР архив

Цяло денонощие дупнишкото село Самораново, което е на воден режим и водата се спира нощем, остана със сухи чешми, каза кметът Райко Цветков.

Преди седмица около 300 жители на селото се включиха в протест пред Общината в Дупница и поискаха ултимативно решаване на проблема с водата - ремонт на водохващането "Ядъка" и на ВиК мрежата в селото. 

Проблемът се усложнява от това, че в селото завършват нов затвор за 400 осъдени, целият комплекс също е свързан с ВиК мрежата. 
Самораново на практика е в бедствено положение заради безводието.

Хората пълнят вода в бидони за битови нужди от реката, а за пиене разчитат на бутилките минерална вода, купени от магазина.

В оператора "Кюстендилска вода" знаят за тежката ситуация в Самораново, изразили са готовност да доставят с водоноски.

Кметът на селото Райко Цветков: "Не достига водата. Проблемите са много големи. Докато не се ремонтира съоръжението "Ядъка" - вододайната зона, водохващането и трасето надолу.(...) около 800 метра през планината, не можем да кажем колко е водата, не знаем и колко са загубите, няма входящ и изходящ водомер.(...) няма как да знаем, (сега сме в) уравнението с пробата и грешката. Вчера почти 24 часа нямаше вода" в селото, каза кметът.  
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени