Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Гайтански се е предал доброволно, задържан е за 72 часа

Снимка: БТА

Румен Гайтански, по прякор Вълка, е задържан за 72 часа, след като днес следобед се е предал доброволно, научи БНР. Той се разследва за присвояване на необезпечен кредит за 150 милиона лева заедно с бившия изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев и адвокат Иван Георгиев.

Гайтански е бил с адвокат и се е предал в Антикорупционната комисия, която заедно със Софийската градска прокуратура работи по случая.

По информация на БНР Софийската градска прокуратура ще иска Румен Гайтански да остане за постоянно в ареста, като заседанието по мярката му за неотклонение би трябвало да е в понеделник в Софийски градски съд. В рамките на заседанието ще се прецени има ли опасност той да се укрие, докато тече разследването, както и има ли достатъчно доказателства в подкрепа на тезата на държавното обвинение, че като съучастник на Мавродиев е присвоил дадения от ББР фиктивно обезпечен кредит в размер на почти 150 млн. лева.

Намиращият се все още в неизвестност Стоян Мавродиев, Гайтански и  Георгиев  се разследват за длъжностно присвояване в особено големи размери, обясни вчера заместник-градският прокурор на София Деян Захариев:

"Последните двама са привлечени като обвиняеми в качеството на съучастници - единият като "помагач", а другият като "подбудител". За г-н Мавродиев обвинението е като извършителство "длъжностно присвояване"".

Кредитът от 150 милиона лева - необезпечен и невърнат, е бил ползван за закупуване на луксозни возила, а 30 милиона от него са отишли по сложна схема за погасяване на дълга към търговска банка на свързвания с почетния председател на ДПС ТЕЦ-Варна, твърдят разследващите.

Каква е тежестта на събраните доказателства по случая, с който прокуратурата е сезирана още през 2021 година, но до арестите и претърсвания се стига едва сега, ще се разбере на заседанието на Софийския градски съд по мярката за неотклонение на Гайтански.

След 24 часа в ареста Иван Георгиев беше пуснат по-рано днес на свобода срещу парична гаранция от 50 000 лв.

След доброволното предаване на бизнесмена, единственият, който все още не е получил лично обвинението си, е бившия шеф на ББР Стоян Мавродиев. Продължават опитите за неговото локализиране, преди да бъде обявен за издирване.

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени