Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хамас" отхвърли и най-новите предложения на САЩ за спиране на войната в Газа

Снимка: Алами/Ройтерс
Чуй новината! Чуй новината:

Групировката "Хамас" е отхвърлила най-новите предложения на Съединените щати за спиране на войната в Газа, съобщава Франс прес. Предложенията бяха представени от Вашингтон като компромис след края на двудневните консултации с посредниците от Египет и Катар в Доха. Намерението е те да бъдат обсъдени през следващите дни и да бъдат окончателно договорени през идната седмица в Кайро.  

По информация на Франс прес, възраженията на "Хамас" са срещу предложението израелски войски да останат в ивицата Газа и след прекратяването на огъня, за да контролират границата с Египет. Други условия, неприемливи за групировката, са при размяната на палестински затворници за израелски заложници Израел да има правото да депортира затворниците в други страни, вместо да ги връща в Газа.

Един от най-близките регионални съюзници на Запада - Йордания, която граничи с окупирания Западен бряг и приютява многобройно палестинско малцинство - обвини за пореден път израелския премиер Бенямин Нетаняху, че протака преговорите, и призова съюзниците на Израел да упражнят натиск върху него.

На фона на продължаващите препирни между дипломатите войната в Газа не стихва. Броят на палестинските жертви от миналия октомври досега надхвърли тази седмица 40 хиляди. Израел даде знак, че предстоят още военни операции, като разпореди на цивилните да напуснат части от градовете Деир ал Балах и Хан Юнис.

От Държавния департамент на САЩ потвърдиха, че държавният секретар Антъни Блинкън ще пътува за Израел утре и ще се срещне с израелския премиер Бенямин Нетаняху в понеделник. От Белия дом заявиха по-рано че дипломатите ще продължат да работят по детайлите с идеята идната седмица в Кайро да се стигне до окончателна договорка. Президентът Джо Байдън пък призова страните да не подкопават усилията за споразумение. 

Пред местна телевизия високопоставен израелски представител заяви, че израелски преговорен екип на по-ниско ниво ще остане в Доха през следващите два дни, а друг екип ще замине за Кайро по-късно днес за разговори. Идеята отново е изглаждане на различията преди основната среща в египетската столица идната седмица.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени