Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на културата Найден Тодоров предупреди:

Недостиг на музиканти в държавните оркестри

Служебният министър Найден Тодоров
Снимка: БТА

За недостиг на музиканти в държавните оркестри предупреди министърът на културата Найден Тодоров. В редица филхармонии и опери има чужденци, които обаче работят в България за кратко, с цел да придобият стаж, след което напускат страната, а българските оркестри, заради ниското заплащане, страдат от липса на музиканти. 

Найден Тодоров съобщи за редица музикални състави в страната, в които чужденците са много, а не единични бройки. Даде пример със Старозагорската опера, къдекто са 59, и Варненската, където пък са 86: 

"Във Врачанския оркестър, той е държавен, има 26 чужденци от Азърбайджан, Албания, Англия, Испания, Италия, Колумбия, Литва, Полша, Румъния, Русия, САЩ, Сърбия, Турция, Украйна, Япония. Във Видинския оркестър са само седем чужденците от Румъния, Украйна, Италия и Испания. В Софийска опера са 25, в Русенска опера са 41, в Бургаска опера са 22-ма пак от много страни, в Старозагорска опера са 59, в Пловдивска опера са 35, във Варненска опера са 86. Знаете ли защо е това? Нямаме кадри!".

А нямаме кадри, защото заплащането е: "трагикомично" и родителите отказват децата си от музиката. На въпрос на депутатите от ресорната парламентарна комисия как се плаща на чужденците и с какъв мотив те идват да свирят у нас, Найден Тодоров отговори: 

"С чужденците е много лесно. Например, предвид, че има страшно много японци, японската държава доплаща от заплатата, която е на място, до заплатата, която е в Япония, на хората, които работят в чужбина. Съответно има страни, в които има параграф 22 в своите закони, слава Богу за нас, според който параграф, за да се кандидатства в професионален състав, младият човек трябва да има минимум 3 или 5 години опит в професионален състав, при което младите хора от страни като Италия, Испания и така нататък, идват в България да си направят този стаж, който им е нужен, за да кандидатстват в родината си. За нас това е страхотно, но те идват за малко".

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени