Морските хора за Черно море и спасителните действия

Необятната синева на морето, маранята на замъгления хоризонт, където вода и небе се сливат, уханието на водорасли, ситният пясък, който полепва по краката ти и не иска да се отмие са само малка част от притегателната му мощ. Морето дава много, но и..

публикувано на 09.06.23 в 09:37

Кремена Стефанова за поведението на делфините във Варна

"Делфините са едни от най-атрактивните и интересни с поведенческото си състояние и комуникация помежду им, особено ако целта е да се запишат звукове, за да се отдиференцират различните видове", разказа в "Нощен Хоризонт" доц. Кремена Стефанова,..

публикувано на 09.06.23 в 09:19
Димана Шишкова и Мирчо Христов

„На Зелено“ – Фестивал на Бедечка - идея, което обединява

В средата на юни – от 15-ти до 18-ти, в Стара Загора ще се проведе „На Зелено“ – Фестивал на Бедечка. На него ще се комбинират урбанизъм, спорт, изкуство, музика… Организаторите си поставят за цел да оживят парковете от Зелената огърлица в..

публикувано на 07.06.23 в 17:12

Пътнически катамаран и бус-амфибия ще свързват Силистра и Кълъраш

Силистра и румънският град Кълъраш ще бъдат в услуга на туристи с пътнически катамаран и хидробус-амфибия по трансграничен проект за 2 милиона евро . Предстои да бъдат изградени брегоукрепителни съоръжение и рампа, които ще осигуряват..

публикувано на 07.06.23 в 15:13
Чешмата на капитан Петко в Мароня и вековният чинар, под който той е пиел кафе

Къде отекват стъпките на капитан Петко войвода

Нов туристически маршрут в Гърция събира любители на приключенията. Той води по стъпките на капитан Петко Воевода и разказва известни и не толкова истории за живота на легендарния български хайдутин. Туристите имат шанса да посетят..

публикувано на 27.05.23 в 15:29
Поморийското езеро

Гражданско сдружение сигнализира прокуратурата за засипване със земни маси до Поморийското езеро

Сдружението "Граждани за Поморие" подаде жалба в прокуратурата заради засипване със земни маси в района на Поморийското езеро, съобщиха от неправителствената организация. Според местните хора засипването нарушава екоравновесието на водния басейн и..

публикувано на 15.05.23 в 06:50

Броят на врабчетата в България намалява

Броят на врабчетата у нас продължават да намалява. Тази полезна за човека птица, която е свикнала да живее близо и заедно с нас, изчезва именно заради хората. За седма поредна година се проведе кампанията на Българското дружество за защита на..

публикувано на 07.05.23 в 07:57

Столичната община включва и детските градини в проект за насърчаване на разделното събиране на отпадъци

Столичната община включва и детските градини в проект за насърчаване на разделното събиране на отпадъци. В 197 училища вече има контейнери, като такива ще бъдат раздадени и във всички общински детските градини. "Разделното събиране е най-интелигентният..

публикувано на 07.05.23 в 05:30
Египетски лешояд

Двойка египетски лешояди се прибраха в България

Преди броени дни известната в цял свят двойка египетски лешояди се завърна в България в гнездото си близо до град Провадия. Вече 13 години орнитолозите наблюдават на живо редките птици в YouTube, благодарение на инсталираната в гнездото им..

публикувано на 30.04.23 в 06:21
Ветрогенератори в германски териториални води

Гигантски вятърен парк в Северно море - между икономическите ползи и заплахата за екосистемите

Енергийният преход в Европа прави първите си гигантски крачки. Девет държави обединяват усилия, за да превърнат недружелюбното Северно море в най-големия европейски източник на вятърна енергия . Лидерите на Норвегия, Дания, Германия, Нидерландия,..

публикувано на 29.04.23 в 11:45