90% от сеизмичния сигнал представлява сеизмичен шум

Сеизмолозите отчитат спад на сеизмичния шум . Този шум от вибрации в земната кора е намалял значително заради ограничената човешка дейност. Сеизмичните станции рядко се инсталират край големи градове и инфраструктура. Освен земетресения,..

публикувано на 10.04.20 в 13:45

Доц. Огнян Боюклиев: Схемата "От нивата до вилицата" я има в цяла Европа

"Схемата е "От нивата до вилицата", къса търговска верига. Това е нещо отработено от Франция и Италия, в цяла Европа. Все пак поздравявам Министерството на земеделието, че макар и късно все пак разбраха какво трябва да се направи". Това каза пред БНР..

публикувано на 09.04.20 в 12:46

Виолета Желязкова: Човекът също пренася вируси върху дивите животни

"Нововъзникващи инфекциозни заболявания в дивата природа - кои са виновните" е лекция от поредицата "Нови заболявания, далечни пътувания и прилепи". Лекцията бе представена онлайн от Виолета Желязкова в Националния природонаучен музей в София...

публикувано на 30.03.20 в 12:14
Веска Георгиева,началник на Столичния инспекторат

Веска Георгиева: Продължава дезинфекцията на София

В столицата продължава дезинфекцията на подлези, спирки на градския транспорт и контейнери за боклук. Това каза пред БНР директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева и допълни, че улиците на града ще се мият по-често като част от мерките срещу..

публикувано на 29.03.20 в 10:03

Без маски и ръкавици в цветните контейнери за разделно събиране

Мястото на употребените маски, ръкавици, лични предпазни средства и използвани мокри кърпички не е в цветните контейнери за разделно събиране на отпадъци. Това каза пред БНР Мариана Петкова от една от компаниите за разделно събиране на отпадъците...

публикувано на 23.03.20 в 12:39

Добив на строителни материали застрашава ключови местообитания на птици

Природозащитници сигнализират за нов случай на унищожена защитена зона, част от екомрежата Натура 2000. Изграждането на кариера за добив на строителни материали на територията на Рибарници Челопечене е довело до пълната промяна на облика на..

публикувано на 12.03.20 в 14:24

В Мездра и Враца започва събирането на биоразградими отпадъци

Със символична първа копка започва изграждането на компостираща инсталация към депото за отпадъци на общините Враца и Мездра. Биоразградимите отпадъци в двете общини ще бъдат събирани в специални съдове, разположени в повече от 570 точки ...

публикувано на 27.02.20 в 08:49

В Холандия правят зони без паркоместа, ние сме на етап "покажи колата пред съседа"

Фини прахови частици, дим и мъгла - интерактивен 3D макет ще показва в реално време качеството на въздуха. През специалната инсталация „Въздухът на София“ ще можем да се убедим какво дишаме. Инициативата цели да повиши разбирането на проблема, за да..

публикувано на 24.02.20 в 12:36
Завод на „Биовет“ АД в град Пещера

Заведоха иск срещу инициатора на подписка за референдум в Пещера

Преди месец граждански инициативен комитет в Пещера започна подписка за референдум , на който жителите по законен начин да се противопоставят на изграждането на депо за отпадъци в границите на града.  Инвестиционното намерение е на дъщерното дружество..

публикувано на 21.02.20 в 13:59
Башовишки печ

Спелеолози и жители на Орешец бранят пещера от близка кариера

Българското пещерно дружество огласи своята тревога за съдбата на пещерата Башовишки печ край гара Орешец, Видинско заради подновяване на работата на близка кариера за инертни материали. Ако българските институции останат глухи за проблема,..

публикувано на 20.02.20 в 13:13