Драстичен спад в броя на летящите насекоми застрашава живота на планетата

Свикнали сме да приемаме насекомите за даденост, а често и за досадна напаст, от която предпочитаме да се отървем. Но миниатюрните буболечки всъщност са в основната на живота на Земята. Растенията, животните, птиците и дори хората нямаше да съществуват..

публикувано на 22.05.22 в 14:05

Близо половината от домакинствата в София не желаят хартиени брошури

Около 10 000 тона хартия  годишно   преминават през пощенските ни кутии само в София под формата на неадресирана реклама. Това съобщи пред БНР Г еорги Табаков, координатор комуникации на проекта „СТОП реклама!“ и председател на Българския..

публикувано на 17.05.22 в 09:59

Димитър Градинаров: Все повече хора наблюдават птиците за удоволствие

Българското дружество за защита на птиците проведе кампанията „Ние броим врабчетата" в края на месец април. Тя се  организира в рамките на проект „Осъществяване на схемата за мониторинг на обикновените видове птици, като част от Националната система за..

публикувано на 08.05.22 в 16:11
Плажът край устието на река Велека в Синеморец

Вера Стаевска: Веднъж построи ли се една грозотия, природата се възстановява трудно и много скъпо

От гражданската група "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг!" сигнализираха, че в местността Поляните край Синеморец тежка техника извършва изкопни работи . От инициативата "Зелени закони" апелират правителството да се..

публикувано на 05.05.22 в 13:05
Новата гора на София край Негован

86 000 фиданки дъб ще бъдат засадени близо до село Негован

86 000 фиданки дъб ще бъдат засадени в "Новата гора край София", в близост до село Негован в район „Нови Искър“. Това е втората инициатива на Столична община за залесяване в крайградски райони и създаване на зелен пояс. Първата гора на София е в..

публикувано на 10.04.22 в 13:52

Обновената екопътека до Стобските пирамиди е вече достъпна за туристи

Обновената екопътека до Стобските пирамиди е вече достъпна за всички туристи. След месеци спор между институциите Горското стопанство "Рилски манастир" е новият стопанин на природната забележителност: "Сега имаме и честта да се занимаваме със социални..

публикувано на 10.04.22 в 12:47

Седмицата на гората премина под знака на мащабни кампании за залесяване

От 4-ти до 10 април се проведе седмицата на гората под мотото "Аз обичам гората". Седмицата на гората е професионалният празник на лесовъдите и се провежда всяка година в началото на месец април. Програмата на седмицата в цялата страна предвиждаше..

публикувано на 10.04.22 в 11:06

Пожари достигнаха до колонията пеликани в "Калимок-Бръшлен"

Пожари достигнаха до колонията от пеликани в Защитената местност "Калимок-Бръшлен".  За огнища, разпалвани последователно в няколко дни в землищата на тутраканските села Цар Самуил и Нова Черна, алармираха от Сдружение на туризма в Тутракан...

публикувано на 05.04.22 в 15:43
Любомир Попйорданов

Любомир Попйорданов: Outdoor културата е в истински възход, хората са все по-активни

Шест филмови премиери бележат Дни на предизвикателствата 2022. Две години инициативата бе на пауза заради пандемията. „ Outdoor културата е в истински възход , независимо от Covid пандемията. Смятам, че и войната няма да попречи на това“,..

публикувано на 29.03.22 в 10:51

Защо новите правила за пашуване в националните паркове ядосаха животновъдите

Нови правила за пашуване на животните в Националните парковепредизвикаха  недоволство сред фермерите, които ги възприеха като забрана. Фермери подготвят масов протест заради нов регламент за животни в националните паркове Според..

публикувано на 29.03.22 в 09:28