Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чепеларе - бъдеще в туризма и за спорта

Боран Хаджиев и Екатерина Дафовска за Чепеларе: Достъпен спорт и природни дадености

2
Боран Хаджиев, кмет на Чепеларе
Снимка: община Чепеларе

На територията на община Чепеларе има останки от 4 крепости, някои от които са от периода около V-I век преди новата ера. Те са били използвани до падането на Родопите под османска власт. Има 8 църкви, 72 параклиса и 2 джамии. В 7 читалища самодейци пазят местни традиции и обичаи. На 15 ти септември Чепеларе отбелязва 60 години от създаването на  града. Развитието на туризма и спорта в екологично чиста среда са два от приоритетите общината.

"Смятам, че трябва да бъдем горди, с това, което се случи на тези Олимпийски игри в Париж, всички наши участници се представиха добре, разбира се, очаквахме повече в плуването, но това, което направиха в борбата, в бокса, художествената гимнастика е повод за гордост, каза за "Пътувай с "Хоризонт" кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев, който е силно свързан със спорта. 

13 години той е старши треньор на женския национален отбор по биатлон, който в този период постига най-високите си успехи. Личен треньор e на Екатерина Дафовска – единствената олимпийска шампионка от зимна олимпиада за България. 

"Мисля, че там откъдето са спечелилите спортисти на тази Олимпиада, действително се запалва духа в младите хора, това им дава допълнително самочувствие. 

Пампорово

Както е сега с присъствието на Екатерина Дафовска в община Чепеларе. Когато я срещнеш тук, виждаш човек, който е постигнал изключително много в спорта, който е от този регион, това допълнително мотивира и нашите състезатели, и е привлекателно за туристите тук, допълни още Хаджиев. 

От началото на месец август община Чепеларе предоставя безвъзмездно използването на обновеният спортен комплекс в града до края на септември:
"Има голям интерес от децата към тениса, със създаването на този център ние разрешихме един от проблемите си, защото много туристи, които играят тенис, вече имат възможността да го практикуват тук на място, където климатът е много подходящ. 

Сега всеки - и от региона, и турист може безплатно да се възползва от възможността да поспортува - тенис, баскетбол, волейбол до края на септември.

След това е естествено да има такси за ползването на съоръжението, но те ще бъдат достъпни, предстои да се гласува Наредбата в общинския съвет, но се очаква да бъдат между 10 и 15 лв. за учениците ще е безплатно. Ние имаме и Зимен безплатен център. 

Тук често идват и ученически спортни лагери и се организират Зелени училища и интересът расте. 

Пампорово

За туристите пък организирахме за първи път Състезание по колоездене. Планината през лятото създава много добри условия за спорт и за първи път направихме и Спортно ориентиране за деца и възрастни. Имаме всички условия да правим такива инициативи дори на международно ниво, поясни още за БНР кметът на Чепеларе Боран Хаджиев.

По думите му най-силният сезон е зимата за община Чепеларе. По официалните данни през 2022 г. са се регистрирали над 235 хиляди туристи, 2023 г. те са вече - 356 хиляди и отчитаме стъпаловиден ръст, съобщи за БНР Хаджиев. 

Екатерина Дафовска

Екатерина Дафовска е първата и единствена българска олимпийска шампионка в зимна Олимпиада. На олимпиадата в Нагано на 9 февруари 1998 г. в дисциплината биатлон 15 километра индивидуално печели златния медал. 

Овен това тя има европейска титла и два бронзови медала от световни първенства. В момента тя е почетен председател на Българска федерация по биатлон и председател на клуба по биатлон "Рожен – Чепеларе 2016" , но и работи в сферата на туризма. Нейното хоби са гоблените и продължава да шие. Като тематика е различна. 

"Следих цялата Олимпиада с голям интерес, като не съм се спирала на негативните коментари, всичко останало беше на ниво, радвам се, че България взе 7 медала и се представиха достойно нашите спортисти, каза за БНР Дафовска. 

По думите й, отборът по гимнастика е можел да се представи по-добре, но те са млади, на първа Олимпиада са и имат тепърва да набират опит и да продължат в този дух, да не правят грешки, но не трябва да бъдат сочени с пръст, защото това натоварва много спортистите, коментира още Екатерина Дафовска в предаването "Пътувай с "Хоризонт". 
Пампорово

"Времето е сложно за младите спортисти, в България ни "куца" и финансирането от страна на държавата за спорта, и финансиране на най-ниските нива, системата в спорта не е като преди, спортът не е приоритет, допълни олимпийската шампионка. 

Тя разказа още, че при нея спорът и туризмът "вярват ръка за ръка" като учи хора на ски - бягане, общува с тях, останалото е дейността и в хотела. 

"Има ли сняг, ще има туристи, ние работим основно с български постоянни туристи, молим се да има повече сняг, той е гаранция, че ще има добър зимен сезон през 2024 - 2025 година, каза още Екатерина Дафовска. 


Още по темата в звуковите файлове.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени