Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Начев: Кандидатката за служебен премиер не беше подготвена

Снимка: БНР

Президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаване на новото служебно правителство, заради оставането на вътрешния министър Калин Стоянов на поста.

Пред Радио София политологът д-р Иван Начев коментира, че това е бил очакван резултат, в следствие на събитията през последната седмица.

„Имаше неяснота по отношение на министър Стоянов. Стана ясно, че самата кандидат за служебен премиер не успя да консолидира целия този интерес и най-вече интересът на политическите партии, което е много съществено, според мен, защото става ясно, че тя самата не беше подготвена“, каза Начев.

По думите му, през последните няколко седмици е станало ясно, че името на Стоянов пречи на демократичните процеси в страната, след замесването му в множество политически скандали, включително със закриването на сайт, който осмива части от политическия елит на България.

„Това е абсолютно недопустимо поведение на министър, да не говорим и че на последните два избора имаше съмнение, че машината, която управлява именно МВР, на практика подкрепя схемите за купуване на гласове, тъй като не се намесва, когато има сигнали за купуване на гласове“, посочи политологът и добави, че при подобни съмнения Горица Грънчарова–Кожарева е трябвало да посочи друг вътрешен министър.

Според Иван Начев, има схема, която принуждава Кожарева да предложи за министри същите хора, които са били предложени и в предишния служебен кабинет.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени