Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийският градски съд остави за постоянно в ареста Румен Гайтански

Обвиняемият Румен Гайтански
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд остави за постоянно в ареста Румен Гайтански по прякор Вълка - един от тримата обвиняемите по аферата "ББР". Той се предаде сам миналия петък, а в съдебната зала беше доведен  при засилени мерки за сигурност.

Решението за мярката за неотклонение "задържане под стража" беше взето бързо, като прокуратурата заяви, че има достатъчно данни Румен Гайтански да е извършил длъжностно присвояване в съучастие с Иван Георгиев и Стоян Мавродиев.

Днес от прокуратурата добавиха като обвинение документна измама и умишлено склоняване Мавродиев да подпише спорния кредит от 150 милиона лева, който се коментира през последните дни.

Стоян Мавродиев все още се издирва, а Иван Георгиев, който е със същото обвинение като Гайтански, беше освободен с парична гаранция от 50 000 лв.

В съдебната зала адвокатът обърна внимание на тази разлика в третирането на обвиняемите. Освен това цитира и думите на своя клиент, че "не разбира в какво е обвинен и няма доказателства да е подбуждал Стоян Мавродиев да извърши такова длъжностно присвояване".

Нещо повече, в последната си дума, с която поиска по-лека мярка за неотклонение, самият Гайтански каза, че не познава Мавродиев, въпреки че по делото има свидетели, които твърдят обратното.

В крайна сметка тежестта на обвинението стана причина и съдът на наложи най-тежката мярка за неотклонение. По време на заседанието стана интересен и парадоксалния факт, че денят преди Гайтански да бъде задържан за 72 часа, след като доброволно се предаде, той отново е направил опит да отиде и да бъде разпитан от Антикорупционната комисия, но е бил върнат за следващия ден.

Обжалването на мярката за неотклонение ще е следващата седмица.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени