Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може ли Радев да отхвърля служебен кабинет? Какво пише в Конституцията?

Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Има ли по Конституция право президентът Румен Радев да отхвърля служебен кабинет, както направи с проектокабинета "Кожарева" в понеделник?

Няма да има кабинет "Кожарева", изборите ще са след 20 октомври

Заплетената политическа ситуация коментираха по Нова тв преподавателите по Конституционно право д-р Орлин Колев и доц. Наталия Киселова.

"Според тълкувателно решение №2 на Конституционния съд от 2002 г. думата "предложение", що се отнася до процедури, в които участва държавният глава, предполага финалният акт да е негов. Това означава, че и в случая със служебното правителство окончателната дума е на президента", настоя доц. Киселова.

По думите ѝ отказът на Радев да подпише указ за назначаване на служебното правителство на Горица Кожарева не е противоконституционен.

На друго мнение е обаче колегата ѝ д-р Орлин Колев. Според него "президентът не може да налага волята си за подбора и състава на бъдещия служебен кабинет".

Конституционалистът определи като "голям гаф" факта, че държавният глава обвързва провеждането на парламентарни избори с формирането на служебен кабинет.

По думите на доц. Киселова указът за назначаване на служебно правителство предшества този за провеждане на предсрочен вот. Т.е., ако Румен Радев реши да остави сега действащия кабинет "Главчев", то държавният глава трябва да издаде указ за неговото преназначаване и едва след това такъв за дата на изборите.


По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени