Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потушиха новия пожар в планината Славянка

Снимка: БГНЕС

Само за няколко часа беше потушен пожарът, който избухна тази сутрин  в подножието на връх Алиботуш в планината „Славянка“. 

Екипи на противопожарните служби и горските стопанства от Гоце Делчев и Сандански успяха да  спрат огъня  да не навлезе в държавните горски територии. 

 Само седмица след потушаването на големия горски пожар в планината Славянка, който месец бушува на гръцка и на българска територия,  тази сутрин  мълния предизвика запалване на сухи треви и храсти  в подножието на Царев връх, по-известен с името Алиботуш.

Към мястото са насочени  около 20 служители от горските стопанства и противопожарните служби, заяви Пламен Поюков, директор на горското стопанство в Катунци.

"Засега няма нищо тревожно. Смятам, че ще се справят в рамките на работния ден да го локализират и да го загасят пожара окончателно, тъй като става въпрос за сухи треви и храсти, така че ние взимаме превантивни мерки да загасим пожара на територията, на която се намира в момента. Всъщност, е на около 5-6 км. в права линия от пожара, който действаше до момента в биосферния резерват", обясни Поюков.

Малко преди обяд от Югозападното държавно предприятие  информираха, че пожарът е потушен, а дъждът е помогнал значително за  бързото му овладяване.

 Над 30 запалвания в горски територии и  граничещи с тях земеделски земи  са регистрирани на територията на област Благоевград само за една седмица.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени