Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата привлече 7 обвиняеми за организирана престъпна група за трафик на мигранти

Снимка: mvr.bg

Пловдивската окръжна прокуратура привлече като обвиняеми седем мъже за участие в организирана престъпна група за трафик на мигранти.

При специализирана операция на ГД БОП и ДАНС, “Гранична полиция”, "Жандармерията" и Главна дирекция “Национална полиция" са арестувани  двама граждани на Йордания - единият от тях със статут на постоянно пребиваващ у нас, един австрийски гражданин от сирийски произход, двама сирийци, постоянно пребиваващи у нас и още един български гражданин от сирийски произход.

Групата  е действала в Пловдив и областта от началото на годината. Трафикантите са осигурявали незаконното преминаване на мигранти през България, след като са влезли от Турция, и през Сърбия и Румъния са отивали към Западна Европа. Обвиняемите са  набирали шофьори от Република Молдова чрез различни интернет платформи и  са  организирали  пътуването им до България.

В хода на  разследването е установено, че нелегалните мигранти влизали на територията на България, след което стигали до определена локация, откъдето ги взимали шофьори с автомобили и ги превозвали до посочено място. За връзка помежду си членовете на групата са използвали мобилни приложения.

Извършени са 15 претърсвания на адреси и на 5 автомобила. Иззети са банкови карти, кокаин, незаконен пистолет и боеприпаси за него, множество документи за извършени парични преводи, както и за моторни превозни средства и за самоличност,  а също телефони, таблети и лаптопи и GPS устройства за проследяване.

Обвиняемите са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Окръжната прокуратура  да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени