Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искаме от Европа защитен механизъм за българските производители на яйца

Снимка: БТА

България настоява Европейската комисия да задейства защитен механизъм за българските производители на яйца. Заради завишените доставки на яйца от Украйна, българските производители поискаха забрана на вноса. Това обаче не е възможно - информират от земеделското министерство.

Процедурата за подготовка на писмено искане към Европейската комисия вече е започнала от агроведомството. От там припомнят, че в резултат на съвместните усилия на няколко държави членки в началото на юни беше въведен защитен механизъм с активиране на тарифна квота, извън която се прилага мито при вноса на яйца от Украйна.

Според птицевъдите у нас обаче този защитен механизъм не работи.

Производителите на яйца цитират данни, според които В Европейския съюз са внесени общо над 19 000 т. украински яйца, от които над 2 хиляди тона са влезли в  България, което прави относителен дял на вноса над 12 на сто. 

За сравнение населението на България е едва процент и половина от общия брой жители на европейския съюз. Тези числа сами по себе си показват размера на проблема, казват българските производители на яйца.

И според данните на земеделското министерство за периода януари – юни 2024 г. се наблюдава сериозно увеличение на вноса на пресни кокоши яйца от Украйна спрямо същия период на миналата година.

Ето защо България ще настоява за допълнителни защитни механизми, които да бъдат въведени за определен период срещу неблагоприятно въздействие върху пазара. За да наложи такива мерки, Комисията трябва в срок до четири месеца да направи оценка на състоянието на пазара.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени