Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Стефанов: За резервите към Калин Стоянов заслуга имат всички партии

Любомир Стефанов
Снимка: Савина Спасова

Настъпи политическа криза, беше хвърлен камък в дълбокото и изплува напрежение в държавата, което мислехме, че се е уталожило. Виждаме, уви, излишни „надцаквания“, уроците не са научени. Уж държавата се беше насочила към избори, а ето че стигаме до тях драматично.

Така политологът д-р Любомир Стефанов коментира пред БНР-Радио София настъпилата поредна политическа ситуация без ясно видим изход.

По думите му, един човек (Калин Стоянов) пречи на целия институционален процес и това е абсурдно.

"Работата на едно министерство е по-важна от един човек. Съмненията, които партиите споделят относно предполагаеми проблеми с прозрачността и честността на изборите, приписване на Калин Стоянов, в крайна сметка са заслуга на всички партии от последните 30 години. Преди всеки вот те обясняват как вотът ще бъде купен или откраднат. Ако Стоянов е проблемът, служебният премиер, който го е назначил, може да го уволни. Този човек трябва да има професионалното си достойнство и да подаде оставката си, а не – с извинение – да се запъва като магаре на мост. И да се приключва!"

Според политолога, президентът отказа предложения от Горица Грънчарова-Кожарева служебен кабинет, като е изложил съмненията си, а не аргументите си. Институцията Президентство трябва да борави с факти.

"Има ли легитимно и нелегитимно ДПС? Процесите там приличат на разчистване на бизнес отношения между две лица на нещо, което не е политическа партия", коментира още Стефанов.

Последните действия на политическата сцена водят към извода, че Бойко Борисов ще върне ролята си на балансьор.

Чуйте разговора на Лъчезар Христов. 

Още по темата:
По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени