Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върховният съд на Венецуела потвърди изборната победа на президента Мадуро

Николас Мадуро
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният съд на Венецуела ратифицира в четвъртък победата на президента Николас Мадуро на президентските избори на 28 юли, предаде Ройтерс.

След вота и последвалите антиправителствени протести, дали жертви, администрацията на Мадуро проведе това, което опозицията, правозащитните групи и синдикатите характеризират като репресии срещу несъгласието. Действията включват арести на опозиционни фигури и протестиращи, разследване на опозиционни лидери за предполагаемо подбуждане на военните към извършване на престъпления, приемане на закон, затягащ правилата за НПО, и принудителни оставки на държавни служители, за които се твърди, че поддържат проопозиционни възгледи.

Върховният трибунал е прегледал материалите от избирателните власти и е съгласен, че Мадуро е спечелил изборите, заяви председателят на съда Карислия Родригес, добавяйки, че решението не може да бъде обжалвано.

"Оценените изборни материали са сертифицирани без възражения и резултатите от президентските избори от 28 юли, публикувани от националния избирателен съвет, където Николас Мадуро беше избран за президент на републиката, са потвърдени", каза Родригес.

От нощта на изборите избирателната комисия  заяви, че Мадуро е спечелил малко над половината гласове, въпреки че не е публикува пълни резултати от президентската надпревара.

Опозицията публикува онлайн това, което според нея са 83% от изчисленията на машините за гласуване и  което дава на нейния кандидат Едмундо Гонзалес подкрепа от 67% от гласувалите в деня на изборите.

Много западни страни настояха за пълно публикуване на резултатите, докато Русия, Китай и други поздравиха Мадуро за победата му.

Междувременно източници казаха на Ройтерс, че САЩ са изготвили списък от около 60 венецуелски правителствени служители и членове на семействата, които могат да бъдат изправени пред санкции като наказателни мерки след гласуването, но повечето решения за кризата, предлагани от международната общност, са или игнорирани, или отхвърлени от правителството, опозицията или и двете страни.

Върховният съд би нарушил правилата за разделяне на властите в Конституцията на Венецуела, ако изпълнява каквито и да било избирателни функции, което прави решението му невалидно, посочи опозицията в свое изявление.

Ратификацията дава на Мадуро, който встъпи в длъжност през 2013 г., още един шестгодишен мандат, който трябва да започне през януари 2025 г.

Президентът, дългогодишен служител на управляващата партия, преди да се издигне до президентския пост, поиска от съда да провери резултатите.

Съдиите от Върховния съд привикаха всички кандидати да предадат полагащите им се по закон копия от машинните протоколи.

Гонзалес обаче не се яви на призовката. Опозицията твърди, че съдът, макар и конституционно независим, действа като бухалка на управляващата партия.

Неуспехът на опозицията да предаде своите копия и неявяването на Гонзалес са "явно неуважение", каза Родригес, и това го излага на санкции, въпреки че тя не уточни какви.

Най-малко 23 протестиращи бяха убити по време на антиправителствени демонстрации след изборите и около 2400 арестувани, според ООН. Мадуро казва, че демонстрантите са екстремисти и фашисти.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени