Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дългогодишен спасител на плажа: Жеги като през този сезон не помня...

Спасител на плаж Кабакум край Варна
Снимка: Галена Ковчазова

Жеги като тези през сезон 2024-та не помня. Това коментира за Радио Варна Иван Сотиров, който вече три десетилетия се е отдал на тази професия. През годините Сотиров е срещал всякакви хора, но допълва, че днес туристите са по-малко дисциплинирани.

Самият сезон върви някак странно, обобщава спасителят. По думите му, в момента морето е спокойно, няма го мъртво вълнение, типично за август, а температурата на водата е 27-28 градуса. Тази година няма и вятър, каза още Иван Сотиров. "Морето е тепсия, мравките вода пият", добави той. 

Докато преди години туристите край Варна са били предимно от Западна Европа, сега у нас почиват такива от Полша, Румъния, Украйна, Чехия. Те не са чак толкова дисциплинирани, посочи Иван Сотиров. Голяма част от тях мислят, че морето е локва, влизат с дюшеци на западен вятър и не се съобразяват с червения флаг и указанията на спасителите, допълни спасителят. 

Сотиров разказа и за забавен случай с почерпени туристи от Германия, които са решили да хвърлят свой още по-почерпен приятел във водата, с идеята да изтрезнее. "Той започна да се дави, вадим го от водата, обясняваме, че не трябва да го хвърлят, но те ни обясняват, че трябва да изтрезнее и го хвърлят отново в морето", допълва историята Иван Сотиров. В крайна сметка със ситуацията се справят полицаите, извикани от Сотиров. 

Подробностите чуйте в звуковия файл:


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени