Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Закон за криптоактивите ще регулира търговията в България

Снимка: Ройтерс

Министерството на финансите е изготвило проект на Закон за пазарите на криптоактиви, с който да се уреди търговията с този тип инструменти. Инициативата идва в отговор на влизащия тази година в сила европейски Регламент за пазарите на криптоактиви (MiCa), който България трябва да транспонира. Той на практика ще положи основите на крипто регулациите в страната. Подробности по темата разказа адв. Гинка Христова, специалист по дигитално право, председател на Международен Правен Център.

"От доста време всички колеги, които работим в тази сфера чакахме да излезе този законопроект, защото той на практика е в изпълнение на задълженията, които нашата държава има по повод на регламента MiCa. Той също влезе в сила сравнително скоро и предвижда всяка една държава членка, вкл. и България да предвиди надзорните органи, които ще се занимават с тази материя и които ще регулират криптопазарите оттук насетне", каза тя.

По думите й законът е много важен от гледна точка на това, че дава компетенция на Комисията по финансов надзор и частично на БНБ да се занимават с лицензите и регулацията като цяло на всички участници в този пазар. Основната материя се урежда в европейския регламент, тоест двата акта трябва да се четат паралелно.

Адв. Христова посочи, че до момента не е имало регулация на криптовалутите, а се е изисквала само регистрация в НАП, която е във връзка със задълженията по Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП). Там е съществувала частична регулация, но само в тази сфера.


Какви ще бъдат задълженията на инвеститорите и ще срещат ли те отново трудности?

"И регламентът и законът предвиждат много изисквания за всички, които искат да предоставят криптоактиви. Но в същото време тази "аура" на нещо не много ясно, недобре регламентирано от сивия сектор за криптовалутите продължава да стои. За всеки, който се  занимава с тази материя е ясно, че боравенето с криптоактиви и класическата банкова система са две абсолютно несъвместими неща. Това е така, защото банките въобще не са щастливи да работят с криптоактиви и много често отказват да вземат такъв тип клиенти. Сега ще се получи малко парадоксалната ситуация, че тези дружества и фирми, които работят с криптоактиви ще са изключително регулирани, ще трябва да отговарят на изключително много изисквания почти както за финансова институция, а в същото време ще остане този момент, че те ще бъдат спирани от банките да осъществяват нормално дейността си. Според мен ще се получи един проблем, който може би не беше лошо да бъде засегнат в проектозакона, който е публикуван, именно за да се позволи на бизнеса да може да функционира нормално", отбеляза адв. Христова.

Тя заяви, че вероятно ще бъдат нанесени корекции за да няма дискриминация, но като цяло проектозаконът е добре написан. Относно това, дали инвеститорите ще се отдръпнат от криптовалутите, арх. Христова каза, че:

"Според мен дори би трябвало да ги успокои в тази насока, защото тези изисквания - всички, които са за лицензиране, за белите книги за информацията, която трябва да се предоставя, тя е предвидена за доставчиците на криптовалути и криптоактиви. Тоест за всички тези големи корпорации, предприятия, дружества, които предлагат на обикновения потребител да инвестира в крипто. И оттук обикновеният потребител би трябвало да е по-сигурен, по-спокоен, че именно хората, на които изпраща своите пари за да ги обърне в крипто, или за да инвестира чрез тях, всъщност са регулирани и има някой, който следи те наистина да изпълняват задълженията си както трябва."

Законът не само в ЕС, но и в световен план цели сивият сектор, който генерира огромни печалби да бъде изкаран на светло, посочи тя.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени