Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ налагат санкции на още 400 субекта заради подкрепата им за руската война в Украйна

Автор:
Снимка: Алами/Ройтерс

В петък Съединените щати наложиха санкции на повече от 400 юридически и физически лица за подкрепа на военните усилия на Русия в Украйна, включително китайски компании, за които американски служители смятат, че помагат на Москва да заобиколи западните санкции, съобщи Държавният департамент, предаде Ройтерс.

Вашингтон многократно е предупреждавал Пекин за подкрепата му за руската отбранителна индустриална база и вече е издал стотици санкции, насочени към ограничаване на способността на Москва да използва определени технологии за военни цели.

Санкциите от петък включват мерки срещу компании в Китай, участващи в доставка на машини и микроелектроника за Русия, според информационния лист на Държавния департамент, очертаващ неговите санкции срещу 190 субекта.

Министерството на финансите на САЩ заяви, че също така налага санкции, насочени към транснационални мрежи, участващи в доставянето на боеприпаси и други материали за Русия, помагайки руски олигарси и други да избегнат санкциите и "пране" на злато за санкционирана компания.

"Русия е превърнала икономиката си в инструмент в услуга на военнопромишления комплекс на Кремъл. Компаниите, финансовите институции и правителствата по света трябва да гарантират, че не подкрепят руските военно-промишлени вериги на доставки", посочи заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо, цитиран от съобщава Ройтерс.

Администрацията на президента Джо Байдън също така добави 123 субекта към своя списък за контрол на износа от САЩ, известен като Entity List, който принуждава доставчиците да получат лицензи, преди да осъществяват доставки до компании под санкции. В петък бяха добавени 63 субекта в Русия и 42 в Китай, според съобщение, публикувано от Федералния регистър.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски благодари на САЩ за "допълнителните силни санкции" чрез съобщение в платформата за социални медии "X", като каза, че те допълнително ще отслабят способността на Русия "да води агресивна война срещу Украйна".

"Натискът върху агресора трябва да се поддържа и увеличава постоянно, докато Русия продължава своята агресия", добави Зеленски.

Министерството на финансите на САЩ пък заяви, че налага санкции на няколко руски финансови технологични компании, фирми за ценни книжа, кредитори на недвижими имоти и други финансови фирми, но не наложи санкции срещу чуждестранни банки за подпомагане на трансакции, които подкрепят военните усилия на Русия. От края на 2023 г. Министерството на финансите предупреждава банките, че продължаващите трансакции за руската военна икономика могат да ги откъснат от базираната на долари финансова система.

Санкциите на Държавния департамент включват действия, насочени към задушаване на енергийния сектор на Русия и срещу компании в Турция, Обединените арабски емирства и централноазиатските икономики, за които САЩ смятат, че помагат на Русия да избегне санкциите, каза още Държавният департамент.

"Днешните действия удрят Русия там, където боли – влошавайки способността ѝ да генерира приходи чрез нейните енергийни проекти и прекъсвайки придобиването на материали за снабдяване на военната ѝ машина", каза Арън Форсберг, директор на Държавния департамент по политиката и прилагането на икономически санкции.

Санкциите включват вносно-износния клон на китайската компания Dalian Machine Tool Group, която според Държавния департамент е доставила артикули с двойна употреба на стойност 4 милиона долара на руски компании.

Министерството на финансите също така санкционира повече от 20 базирани в Хонконг и Китай фирми, които, според САЩ, снабдяват руската военна индустриална база.

Последните санкции на САЩ включват и мерки срещу фирми, доставящи компоненти, използвани в дроновете Orlan, които Русия използва в Украйна.

Санкциите бяха насочени и към компании, участващи в доставките, като базираната в ОАЕ - White Fox Ship Management, която, според САЩ, наскоро е придобила четири танкера за превоз на втечнен природен газ (LNG).


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени